El Govern va aprovar elaborar una estratègia de lluita contra la corrupció en un termini de sis mesos. El pla, que se sumarà a altres declaracions d'intencions en el mateix sentit fetes en el passat sense que es traduïssin en res concret, constarà de 25 actuacions i projectes que tindran un «impacte mesurable» i s'implantaran a l'administració de la Generalitat i a les entitats del sector públic en un termini de dos anys. Segons va assegurar el Govern, el document estratègic se centrarà principalment en àmbits com contractació pública, fiscalitat, subvencions, funció i direcció públiques, incompatibilitats, conflicte d'interès i grups d'interès, protecció d'alertadors i anonimització de bústies ètiques i marc d'integritat. Està previst que s'estableixi un tipus d'avaluació per fer seguiment de la implantació d'aquestes mesures.

La Secretaria de Transparència i Govern Obert del departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència elaborarà aquesta estratègia, conjuntament amb la Secretaria General de la Presidència; la Secretaria General del Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda; i la Secretaria d'Administració i Funció Pública del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública.

Per dissenyar l'estratègia es compta amb un termini màxim de 6 mesos i haurà de ser aprovada posteriorment per un nou acord del Govern. En la fase de disseny, i per fer un seguiment acurat de la implementació de l'estratègia, es tindran en compte les indicacions i propostes que estableixi l'Oficina Antifrau de Catalunya, la Sindicatura de Comptes i el Síndic de Greuges. Així mateix, la participació de la societat civil organitzada i l'opinió d'experts en matèria d'anticorrupció es tindran igualment en compte per definir les actuacions i la seva implementació.

El Govern va recordar que l'elaboració d'aquesta estratègia de lluita contra la corrupció s'emmarca en el conjunt de mesures del Pla de Govern per impulsar la integritat pública i lluitar contra la corrupció. Entre aquestes mesures, destaca l'aprovació del pla de prevenció contra el frau i la corrupció 2019-2021 i el desplegament de l'Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible de les Nacions Unides, on la lluita contra la corrupció apareix de manera destacada en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).