La Generalitat tenia previst presentar Catalunya com un Estat davant el govern xinès, amb el qual va negociar un préstec de fins a 11.000 milions d'euros per crear el futur banc central català, al·legant que va ser «ocupada militarment el 1714» per les tropes franceses i espanyoles i que des de llavors ha mantingut la seva «dignitat nacional» i ha fet esforços per aconseguir la seva independència.

Així s'exposa en un recent informe de la Guàrdia Civil aportat al Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, que investiga els preparatius del referèndum de l'1 d'octubre de 2017. S'hi inclouen les diapositives de la presentació en anglès preparada a l'octubre de 2015, amb el govern d'Artur Mas, per explicar-los la viabilitat de la declaració unilateral d'independència de Catalunya.

El document trobat a l'anàlisi del pendrive confiscat a l'exsecretari d'Hisenda de la Generalitat Josep Lluís Salvadó, processat per aquest jutjat, es titula «Presentació de Catalunya com a Estat», i el segon punt tractaria sobre la seva Història. En aquest sentit, comença relatant que «fa mil anys, Catalunya va emergir de l'Imperi carolingi com un país independent i va mantenir la seva pròpia organització política fins al segle XVIII».

Així mateix, afirma que «Catalunya va aconseguir el seu apogeu com a potència econòmica, política i de desenvolupament cultural al Mediterrani, entre els segles XIII i XV», però que tres segles més tard va ser «ocupada militarment» per França i Espanya «perdent la seva independència política i les seves institucions d'autogovern», ja que la seva «llengua i cultura van ser perseguides». «Des de llavors, ha mantingut la seva dignitat nacional i s'ha esforçat per recuperar la seva independència», conclou la diapositiva.

Segons els investigadors, tot això està relacionat amb el correu electrònic que es va trobar també entre els arxius de Salvadó i que va ser enviat al maig de 2016, comentant les preguntes que pel que sembla s'estava formulant el Govern xinès sobre el futur banc central català i la declaració unilateral d'independència.

Ruptura amb Espanya

El PowerPoint, que estava preparat mesos abans, destaca la possibilitat d'una ruptura amb Espanya després de les eleccions del 27 de setembre de 2015 gràcies que un «48 per cent» va votar a favor de la independència i per això el Parlament català «podria crear la seva pròpia legitimitat a través de la legislació».

Així, presentarien dues vies per a la independència: a través d'un referèndum, que no «podrà ser evitat» pel Govern espanyol, malgrat la seva oposició, diu el document; o bé amb la decisió del Parlament a fer una «separació unilateral», de manera que el Govern actuaria «com si Catalunya no fos part d'Espanya».