El Departament d'Interior va nomenar comissària superior dels Mossos d'Esquadra Cristina Manresa, fins ara cap de la regió metropolitana nord, i a l'excap de la policia catalana Miquel Esquius el va designar responsable de l'àrea pirinenca, tal com ell va sol·licitar. Segons va informar el Departament d'Interior, la conselleria va reorganitzar la cúpula dels Mossos, després del nomenament de vuit nous comissaris del cos i el relleu en la prefectura de la policia catalana, que ara assumeix Eduard Sallent en substitució de Miquel Esquius, que va ser destituït quan no portava ni un any en el càrrec.

Amb el nomenament de Cristina Manresa, fins ara cap de la regió metropolitana nord, és la primera vegada que una dona ocupa el càrrec de comissària superior, la qual cosa la situa a la cúpula de la policia catalana.

Manresa serà la responsable de la comissaria superior de coordinació central, mentre que David Boneta seguirà comandant la comissaria superior de coordinació territorial.

Entre altres canvis en l'organigrama, la direcció de Mossos d'Esquadra va nomenar comissari responsable de la regió metropolitana nord - la segona més important per extensió i complexitat - a Sergi Pla, qui havia dirigit l'àrea d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra fins que va dimitir el 2015 arran de la polèmica pel «cas Esther Quintana».

D'acord amb la reorganització dels Mossos, el comissari Ferran López, que va ser designat pel Govern per dirigir el cos en l'etapa del 155 i després va ser recol·locat com adjunt a Esquius, formarà part de la nova estructura de la Prefectura de la policia catalana al costat de Xavier Creus.

Fonts de la direcció dels Mossos d'Esquadra van insistir en vincular el relleu en la prefectura de la policia catalana a les necessitats de reestructuració de l'organigrama pel nomenament dels vuit nous comissaris i van recalcar que les noves designacions responen estrictament a criteris operatius, no polítics ni de qualsevol altra índole.

Màxima sintonia

En aquest sentit, subratllen que Esquius mantenia màxima sintonia amb la direcció política dels Mossos, fins i tot després de la controvèrsia suscitada per la creació d'una àrea d'escortes dependent del Departament de Presidència, la qual cosa havia generat recels en la Prefectura.

El relleu a la cúpula de la policia catalana, afegeixen fonts de la seva direcció, no implicarà canvis en la relació institucional amb la judicatura ni amb altres cossos i forces de seguretat de l'Estat, als quals Eduard Sallent ha tingut ocasió de tractar freqüentment.