El tribunal Suprem no posarà cap impediment als cinc presos electes perquè puguin sortir de presó avui o dilluns que ve a lliurar així les seves credencials prèviament a la constitució de les Corts sempre que les cambres així ho consideren oportú.

Fonts jurídiques van informar a Efe que la intenció del tribunal és donar resposta entre avui i demà a l'última petició de les defenses d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, així com de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, electes el 28 d'abril.

I tot apunta que podran dirigir-se al Congrés i el Senat abans dels plens de dimarts que per així poder complir amb els tràmits exigits pel reglament de les càmeres.

Les fonts recorden que la Sala ja es va pronunciar des d'un punt de vista jurídic i els va permetre exercir els seus drets polítics el proper dimarts 21, de manera que no posaran objeccions a una qüestió «operativa» i «adjunta», en la qual les cambres han de primer establir si és precisa la seva presència i en cas afirmatiu assenyalar com i quan fer-ho.

Presència física

En el cas de Romeva, el Senat sí que exigeix la seva presència física per realitzar aquests tràmits; cosa que no passa amb els altres quatre electes al Congrés, que poden delegar aquests actes, si bé el Suprem podria estendre l'autorització als cinc si cal.

Una altra cosa serà la logística per acudir a les càmeres i el temps que romandran en elles atès que es tracten de tràmits que exigeixen poc temps -no més de mitja hora- de manera que fins i tot poden realitzar-se el mateix dilluns, tot i que està fixada la última sessió de testificals del judici.

Ahir al matí van arribar a la taula del tribunal sengles escrits de les defenses dels cinc acusats en el qual sol·liciten un altre permís extraordinari perquè acudeixin a les corts (en el cas de Romeva al Senat) a realitzar els tràmits oportuns abans del ple de constitució de les mateixes.

Suspensió de diputats

JxCat no va aclarir ahir si els seus tres diputats que es troben a la presó, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, renunciaran al seu escó en el cas que el Tribunal Suprem els suspengui, però apunta que la seva situació influirà en el seu vot per a la previsible investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez.