Diversos votants de l'1-O van detallar al tribunal del procés les agressions policials «sense dir paraula» que van provocar en la gent un escenari de por «i histèria», quan els ciutadans anhelaven encarar aquell dia amb «emoció i il·lusió» per tractar-se de «la festa de la democràcia». Quan es compleixen quaranta jornades de judici, alguns votants han descrit les «pallisses» que van protagonitzar els cossos i forces de seguretat de l'Estat contra ciutadans que a vegades van ratllar la «humiliació» amb les seves actuacions, una versió que se situa als antípodes de la imatge que van traslladar al tribunal els agents. Tant és així que aquest dimarts s'han sentit alguns dels episodis de violència policial més durs dels explicats fins ahir, com el d'un veí de Barcelona al qual van agafar «pels testicles», el «van aixecar» i el van deixar caure.

Testimoni gironí

Un altre dels testimonis va explicar el que va veure al Servei Municipal d'Ocupació (SMO) de Girona. Va dir que es van organitzar per entrar de deu en deu perquè hi havia molta gent i que van decidir que, si venia la policia, treurien de la fila la gent gran i els nens.

«No es tractava d'impedir que entrés la policia, sinó de dificultar-ho», va explicar Martí Carreras, que havia estat president de l'associació de veïns. Va remarcar que «als Bombers ni els parlaven, només els picaven de dalt a baix i als cascos».