Les platges catalanes han obtingut aquest any 97 banderes blaves, quatre menys que l'any passat. Concretament, la demarcació que n'ha rebut més és Tarragona, que manté la mateixa xifra de distincions respecte al 2018. De la mateixa manera, a les platges del litoral gironí seguiran onejant 28 banderes blaves, mentre que Barcelona en perd quatre i se'n queda amb 26.

Catalunya és el tercer territori de l'Estat amb més platges guardonades, per darrere de la Comunitat Valenciana (135) i Galícia, que aquest any la supera amb 107. Sobre el total de platges distingides a Espanya, les catalanes suposen al voltant d'un 17%. A part, 23 ports han obtingut també bandera blava a Catalunya.

L'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC) i la Fundació d'Educació Ambiental lliuren les banderes blaves a aquelles platges, clubs nàutics i ports esportius que superen els seus exàmens de condicions higièniques, de seguretat, accés lliure, sostenibilitat, compliment de la legislació, atenció a persones amb discapacitat, i oferta complementària i educativa, entre altres.

El nombre total de municipis catalans que el 2019 gaudeixen de platges distingides es manté en 43, una xifra que l'any passat va augmentar en tres després d'incorporar a la llista Sitges, Canet i Gavà.

A part, s'han guardonat un total de 23 ports: vuit a Girona, sis a Tarragona i nou a Barcelona, que en guanya un més. Així, en aquest àmbit, Catalunya és el territori del conjunt de l'Estat que més distincions ha rebut. De fet, les seves banderes blaves representen al voltant d'un 23% de totes les que s'hi ha lliurat.

A Girona, onegen les mateixes banderes

Les 28 platges gironines on seguirà hissada la bandera blava són la de Gifreu i la del Port, de Llançà; la del Port de la Selva; la d'Empuriabrava, de Castelló d'Empúries; la de Cala Montgó, a Torroella de Montgrí; les de Tamariu, Canadell i Llafranc, de Palafrugell; la platja de la Fosca de Palamós; les d'Es Monestrí, Torre Valentina, Sant Antoni i Cala Cristos- Ses Torretes, de Sant Antoni de Calonge; les de Cala Rovira, Platja d'Aro i Sa Conca, de Castell-Platja d'Aro i les de Sant Feliu i Sant Pol, de Sant Feliu de Guíxols.

També han estat guardonades les platges de la Mar Menuda i Gran de Tossa, de Tossa de Mar; les de Lloret, Fenals, Sa Boadella, Santa Cristina i Cala Canyes, de Lloret de Mar i, finalment, les de Blanes, Sabanell i Sant Francesc, de Blanes.

El 2017, la demarcació de Girona va perdre les platges d'Aiguablava i Sa Riera de Begur, que tampoc no s'han tornat a recuperar enguany.

Quant als ports, els vuit guardonats han estat C.N. Llançà, C.N. Port de la Selva, Port Esportiu de Roses, C.N. L'Escala, C.N. Aiguablava (Begur), Marina Palamós, C.N. Costa Brava (Palamós) i Club de Vela Blanes.

Barcelona, l'única que en perd

El litoral barceloní és l´únic a Catalunya que aquest any ha disminuït la xifra de banderes blaves. Concretament, cinc platges han perdut la seva distinció: Kalima, a Caldes d'Estrac; Terramar i Aiguadolç, a Sitges; Les Gavines, a Cubelles, i la del Coco, a Badalona. Per contra, s'ha inclòs a la llista de guardonades, la de la Barceloneta, a Barcelona.

A més, han conservat el guardó les platges de Malgrat i la Del Astillero, de Malgrat de Mar; la de Canet de Mar; la de Les Barques, de Sant Pol de Mar; les dels Pescadors i La Riera, de Pineda de Mar; la de Garbí, de Calella; la de Gavà Mar, de Gavà; la dels Tres Micos, de Caldes d'Estrac; la Cristall, de Badalona; les del Masnou i Ocata, del Masnou; les de la Nova Mar Bella, Mar Bella, Bogatell i Sant Sebastià i Sant Miquel de Barcelona; la de la Pineda, Lluminetes i del Baixador, de Castelldefels; la de Ribes-Roges, Ibersol, D'Adarró i Sant Gervasi, de Vilanova i la Geltrú, a més de la Llarga, de Cubelles, i de la de Sant Sebastià, de Sitges.

D'altra banda, aquest any s'han distingit nou ports esportius de Barcelona: C.N. Arenys de Mar, C.N. El Balís (Sant Andreu de Llavaneres), Consorci Port Mataró, Marina Badalona, Port Masnou, Port Olímpic de Barcelona, Port Ginesta, P.D. Aiguadolç (Sitges) i C.N. Garraf.El litoral tarragoní manté les distincions

Les platges de Tarragona igualen la xifra de banderes blaves a l'obtinguda el 2018, 43. Les platges tarragonines guardonades amb la bandera blava són les de Ponent i Llevant, a Cunit; la de Segur de Calafell, l'Estany-Mas Mel i Calafell; la de Coma-ruga, Francàs i Sant Salvador, al Vendrell; la de Costa Daurada i la Llarga de Roda de Barà; les de la Paella, el Barri Marítim i Es Muntanyans, a Torredembarra, i la platja d'Altafulla.

A la ciutat de Tarragona han estat distingides les platges de La Mora, l'Arrabassada, Savinosa i la de Tamarit, mentre que a Vilaseca s'ha destacat la platja de la Pineda. A Salou, la de Llevant i la de Capellans; a Cambrils, les platges de Vilafortuny, la de Cavet, la de Prat d'en Forés i La Llosa. A Montroig del Camp, les de Cristall, la Pixerota, Cala Vianesos-dels Espenyals —que es va incorporar a la llista l'any passat— i Casa dels Lladres; i a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, les platges de La Punta del riu, l'Arenal i la de Torn.

En aquesta demarcació, també han estat guardonades les platges de Sant Jordi d'Alfama, Cala Forn, Pixavaques, l'Alguer i Calafató, de l'Ametlla de Mar; les de Cap Roig i Avellaners, a l'Ampolla; les del Parc del Garbí i les Delícies, a Sant Carles de la Ràpita; la de Riumar, a Deltebre, i la de les Cases d'Alcanar, al muncipi d'Alcanar.

Pel que fa als ports guardonats, aquest any han estat sis: el Port de Begur de Calafell, C.N. Cambrils, C.N. Salou, P.D. L'Hospitalet de l'Infant, C.N. L'Ametlla de Mar i C.N. L'Ampolla.