El jutjat contenciós administratiu número 2 de Madrid, juntament amb els 9 i 21, van decidir traslladar al Tribunal Suprem el recurs presentat per la candidatura Lliures per Europa (Junts) contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d'excloure l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí de les llistes per a les eleccions europees el proper 26 de maig. Davant d'aquest fet, el Suprem es reunirà avui a les 12 del migdia per decidir sobre el veto.

Segons va informar el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), els tres jutjats entenen que el Tribunal Suprem ha de pronunciar-se, ja que el recurs planteja qüestions que afecten «tant a la inelegibilitat dels candidats com a la proclamació de les candidatures». En la seva opinió, aquests assumptes «es troben tan íntimament relacionats que ha de ser el Tribunal Suprem qui estableixi el criteri jurídic que els resolgui». Per tant, i «amb la finalitat d'evitar possibles resolucions contradictòries», els tres tribunals del contenciós administratiu han decidit elevar les actuacions a la Sala Tercera contenciosa administrativa del Tribunal Suprem en estar coneixent del mateix recurs.

La decisió de la Fiscalia

La Fiscalia de Madrid es va mostrar ahir a favor que s'estimi el recurs de Junts en considerar que la decisió de la JEC «no és ajustada a Dret, quan vulnera el dret fonamental de sufragi passiu» de Puigdemont, Comín i Ponsatí.

Al llarg de nou folis, el fiscal es recolza en el vot particular i discrepa que acompanyava la resolució de l'organisme supervisor, emès per quatre membres, en el qual es considerava que la JEC havia d'haver apostat per una interpretació més favorable de l'ordenament jurídic prevalent el dret a la participació política.

Segons la resolució de la JEC, adoptada el passat 29 d'abril, els tres polítics catalans no poden ser electors i tampoc «elegibles» perquè no figuren adequadament en el cens electoral. Explica l'acord que Puigdemont i els seus consellers apareixen com a residents a Espanya malgrat que «és notori» que no estan en aquests municipis, sinó que «des de fa dos anys estan fora del territori nacional per evadir-se de l'acció de la justícia».

Exercir d'Eurodiputat

Per la seva banda, Carles Puigdemont va assegurar ahir que el seu objectiu segueix sent poder concórrer a les eleccions al Parlament Europeu del proper 26 de maig com a cap de llista de JxCAT i obtenir escó, per la qual cosa seguirà fent campanya independentment de quina sigui la decisió final sobre el seu recurs a la decisió de la JEC d'excloure'l. «No ens apartaran de la campanya, ni ens apartaran de la política», va declarar en una roda de premsa a Brussel·les, poc abans que es conegués que el jutjat que examinava el recurs ha elevat l'assumpte al Tribunal Suprem. «Em comprometo a exercir d'eurodiputat i espero el compromís amb el respecte a les decisions dels ciutadans i l'Estat de dret, estic convençut que l'Estat espanyol no creuarà aquesta línia vermella», va afegir després.

Puigdemont va criticar amb fermesa l'actuació de la JEC perquè creu que ha estat una decisió per «privar del seu dret als votants», que «impactarà» en l'esdevenir de les eleccions europees i tindrà un cost per a la seva estratègia de campanya. També va deixar clar que esgotaran totes les vies judicials per superar el veto, inclòs intentar recórrer als tribunals europeus si els espanyols no els donen la raó. «Anirem fins al final», va dir Puigdemont, després de considerar que el fet que el Ministeri Fiscal digués el divendres que pot ser candidat a les europees demostra que aquest òrgan «no ha pogut resistir la vergonya» del que considera una vulneració dels seus drets fonamentals.

Puigdemont va comparèixer davant els mitjans a Brussel·les acompanyat per dos dels exconsellers que van fugir amb ell a Bèlgica i la inclusió en la llista a les europees també va ser invalidada per la JEC, Toni Comín i Clara Ponsatí.També estaven al costat d'ells els tres candidats que van reemplaçar a Puigdemont, Comín i Ponsatí en els primers llocs de la llista europea de JxCAT a l'espera que es resolguin els recursos: l'advocat Gonzalo Boye, l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias i Beatriz Talegón