La portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, va acusar ahir l'Estat de «frau a la democràcia» després que la Junta Electoral Central (JEC) prohibeixi que el cap de llista de JxCat en les europees, Carles Puigdemont, i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí puguin presentar-se en els comicis del 26 de maig.

En roda de premsa després del Consell Executiu, va dir que tots els membres del Govern van manifestar indignació per la resolució de la JEC: «Estem davant d'un altre atac a la democràcia que fins i tot incomoda els mateixos membres de la JEC», després de recordar els vots particulars que van fer el president, el vicepresident i dues vocals.

Per això, va demanar als organismes de l'Estat, entre ells la JEC i el Tribunal Constitucional (TC), que tornin «a la raó del dret i surtin de la raó d'Estat» perquè, al seu parer, d'aquestes entitats esperen un altre tipus de comportament, conducta i ètica professional.

En ser preguntada per les notícies publicades sobre uns comentaris a Twitter d'un dels membres de la JEC, Carlos Vidal Prado, en contra dels independentistes, Budó va respondre que «no només és vergonyós, sinó que també és molt preocupant pel sistema democràtic».

També va explicar que no preveuen prendre accions des del Govern sobre la resolució de la JEC, i va recordar que JxCat ja ha anunciat les seves decisions sobre aquesta qüestió.

En paral·lel, la diputada de la CUP Maria Sirvent va proposar que les «forces democràtiques» consensuïn un boicot a les eleccions europees del 26 de maig.

Per a la CUP, la suspensió «és un primer assaig d'il·legalitzacions selectives de baixa intensitat» al qual cal fer front. Sirvent va lamentar que les eleccions espanyoles les ha guanyat «el règim del 78» i va advertir que ERC i JxCat podrien entrar en una «fase pactista» en què aquestes forces «aniran a apuntalar» l'statu quo. Per això, va reclamar unitat d'acció a l'independentisme.

Suport de Celaá

La ministra portaveu en funcions, Isabel Celaá, va assegurar ahir que la Junta Electoral Central (JEC) té tot el respecte per part de l'Executiu després que aquest òrgan exclogués les candidatures dels dirigents independentistes fugits Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín a les eleccions europees. Així ho va expressar en la roda de premsa posterior al consell de ministres en l'ha recalcat que el Govern respecta la decisió de la JEC perquè és l'«òrgan competent durant tot el procés electoral».

Tot i això, va explicar que els afectats per aquesta decisió de la JEC tenen la possibilitat de presentar una al·legació davant aquesta exclusió per part de l'òrgan. En aquest sentit, el Govern va destacar que també respectaria si els dirigents independentistes presenten aquest recurs.

El portaveu de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, va celebrar ahir que la Junta Electoral Central (JEC) «hagi vist lògic» que Puigdemont no pugui presentar-se en les eleccions europees del 26 de maig.

Partits i entitats sobiranistes criden a manifestar-se el pròxim divendres davant la delegació del Govern espanyol.

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i el Consell per la República (CpR) presentaran demà una Iniciativa Ciutadana Europea per obrir un procés sancionador a escala europea contra Espanya.

També les entitats demanaran a la Comissió Europea que activi l'article 7 dels tractats europeus que preveu iniciar un mecanisme per suspendre els drets a vot d'un estat membre de la Unió Europea que posi en risc l'estat de dret. Segons l'ANC i el CpR amb aquesta iniciativa pretenen «ajudar a la democratització» d'Espanya i «al reconeixement del dret d'autodeterminació».