El debat de TV3 ha unit Felip VI, Carles Puigdemont, Pedro Sánchez, Albert Rivera i Arnaldo Otegi. Almenys com a protagonistes indirectes durant el minut d'or dels candidats. La cap de llista de Cs, Inés Arrimadas, s'ha mostrat confiada que el futur d'Espanya no el decideixin ni Quim Torra ni el líder abertzale, mentre que la cap de files del PPC, Cayetana Álvarez de Toledo, ha citat les paraules del monarca el 3-O: "No esteu sols". Al seu torn, Gabriel Rufián ha ensenyat una foto de Pedro Sánchez saludant Albert Rivera, al final d'un debat on les representants de Cs i PPC han disparat contra el director de TV3, Vicent Sanchis. En el terreny de les anècdotes, el programa ha estat marcat pel color groc: pel jersei d'Álvarez de Toledo i el vestit de Laura Borràs (JxCat), i pel plàstic groc que ha mostrat Arrimadas.

La cap de files del PPC era l'única que no portava americana, i conjuntava al costat de Borràs, amb una papallona groga a la solapa. Rufián és qui ha ensenyat més cartells: l'encaixada de mans de Sánchez i Rivera, però també una foto de les càrregues policials de l'1-O -que ha provocat el crit de "bravo la Guardia Civil" d'Álvarez de Toledo-, i la portada de l'ABC prèvia a la manifestació de Colón (Madrid). De la papallona de Borràs, a la xapa d'ERC a favor dels presos i el pin d'Arrimadas amb el cor de les banderes espanyola, catalana i europea, i el símbol de l'Agenda 2030 de Meritxell Batet (PSC).

Álvarez de Toledo sempre ha parlat en castellà, mentre Arrimadas ho ha fet en català quan ha interpel·lat Batet. La dirigent socialista també s'ha passat al castellà en dirigir-se a la líder del PPC.

Però el debat havia començat hores abans que això passés. La primera a arribar als estudis de TV3 ha estat la candidata de JxCat Laura Borràs, l'única que ha pujat la rampa cap a la porta principal en cotxe, i també l'única que ha arribat abans de l'hora prevista (per 3 minuts). L'ha seguit la cap de files de Cs, Inés Arrimadas, però 17 minuts tard. La cap de files del PPC, Cayetana Álvarez de Toledo, també ha arribat 17 minuts tard i ho ha fet vestida de groc, un detall que ha provocat els comentaris dels periodistes, fotògrafs, càmeres i personal de TV3 i Catalunya Ràdio que esperaven a l'entrada.

Meritxell Batet (PSC) ha arribat a TV3 16 minuts després de l'hora prevista, poc abans que ho fes el número dos d'ERC, Gabriel Rufián -12 minuts tard. L'últim en arribar ha estat el cap de llista d'En Comú Podem, Jaume Asens -9 minuts tard. Un cop tots els candidats ja estaven dins l'estudi s'han instal·lat a les sales de maquillatge, abans de reunir-se per última vegada amb els seus equips.

Álvarez de Toledo, que ha estat la primera en entrar al plató, s'ha quedat aïllada per la resta de candidats durant les pauses publicitàries. Arrimadas i Batet han fet parella per intercanviar opinions en els descansos, tal com també ha fet la pinça sobiranista d'Asens, Rufián i Borràs. Per cert, la candidata del PPC finalment no ha portat sistema de traducció simultània en castellà.

Intercanvi de llibres

En acabar el debat, Batet i Asens han regalat llibres a la resta de candidats. La dirigent del PSC ha entregat al cap de files dels comuns 'El lament d'Europa', de Francesc Vélez, i 'Vent d'Aram' de Joan Vinyoli per a Rufián. A Borràs li ha tocat 'Digue'm la veritat sobre l'amor', de W.H.Auden, i a De Toledo, 'Desglaç', de Maria Mercè Marçal. Arrimadas ha rebut una antologia de Federico García Lorca amb 'Oda a Salvador Dalí'.

Per altra banda, Asens ha entregat a Batet 'Por un socialismo republicano', de José Antonio Pérez Tapias, i a Borràs 'Entre Ítaca i Icària', de Xavier Domènech i Joan Tardà. A Rufián li ha tocat 'Tres dies a la presó', de Jordi Cuixart i Gemma Nierga. La líder del PPC ha rebut 'Morder la manzana', de Leticia Dolera, i Arrimadas ha obtingut 'La condició de l'home modern', de Hannah Arendt.