El Ministeri de Foment ha autoritzat l'Open Arms a transportar material humanitari però no a fer missions de rescat al Mediterrani. L'ONG ho ha anunciat a través de Twitter, on ha explicat que el vaixell podrà navegar cap a les illes de Samos i Lesbos per portar aquest material després de 100 dies de bloqueig al Port de Barcelona. Fonts de l'entitat han explicat a l'ACN que l'escrit de Foment, del qual depèn la Capitania Marítima, deixa molt clar que no poden aturar-se ni tampoc fer cap missió de recerca activa o de salvament. La previsió és sortir divendres.

El 8 de gener, el govern espanyol va denegar a l'Open Arms el permís per sortir a fer missions de rescat amb l'argument que Itàlia i Malta no els deixarien desembarcar i que el vaixell no reuneix les condicions necessàries per portar els nàufrags fins a Espanya.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="ca"><p lang="es" dir="ltr">??<a href="https://twitter.com/hashtag/ULTIMAHORA?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#ULTIMAHORA</a> <br>El Open Arms tiene autorización para navegar hacia las islas de Samos y Lesbos para transportar material humanitario. <br>Después de 100 días de bloqueo en puerto, podrá zarpar. <br>Eso sí, seguimos sin autorización para misiones de búsqueda y rescate en el <a href="https://twitter.com/hashtag/Med?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#Med</a> central. <a href="https://t.co/rC6wapt1Fn">pic.twitter.com/rC6wapt1Fn</a></p>— Open Arms (@openarms_fund) <a href="https://twitter.com/openarms_fund/status/1118400465925021697?ref_src=twsrc%5Etfw">17 d’abril de 2019</a></blockquote>

<script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>