El líder de JxCat, Carles Puigdemont, ha aclarit que la condició "indispensable" per negociar una investidura a Madrid és que no es negui el dret a l'autodeterminació. L'expresident de la Generalitat s'ha reunit aquest diumenge al matí amb una comitiva dels candidats de JxCat al Congrés, en un hotel de Waterloo. En una atenció als mitjans posterior, Puigdemont ha subratllat que "per poder respectar el dret a l'autodeterminació cal que no es negui". El cap de files de JxCat ha denunciat que les "línies vermelles" de l'Estat siguin l'absència "absoluta" de diàleg i "les porres de l'1-O", que estan "tacades de sang".

Els candidats empresonats Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull i Quim Forn van assenyalar ahir -en un article d'opinió a 'La Vanguardia'- que la condició per negociar una investidura a Madrid és que a l'altra banda de la taula no neguin el dret a l'autodeterminació. Al migdia la número dos de la llista al Congrés, Laura Borràs, va apujar el grau en afirmar que la línia vermella és "exercir" el dret a l'autodeterminació, i no només parlar-ne.

Des de Waterloo, Puigdemont ha hagut d'insistir que, si es vol dialogar, el que demana JxCat és el "reconeixement" que l'independentisme és un "actor polític legítim i democràtic", donant així per bones les consideracions dels quatre presos. "Per poder respectar el dret a l'autodeterminació cal que no es negui, òbviament. La condició indispensable per poder seure a una taula és que no et neguin a tu mateix", ha asseverat.

El cap de files de JxCat ha reiterat que la política que aniran a fer al Congrés i les condicions que hi posaran són "les de l'1-O". A més, Puigdemont ha exigit que l'Estat retiri les seves "línies vermelles". L'expresident ha assegurat que les línies de Madrid són "vermelles de sang", per "les porres de l'1-O i l'absència absoluta de diàleg". En aquest sentit, ha sentenciat que quan JxCat parla d'anar a "desbloquejar" fa referència a la "violència i la repressió".

De nou, Puigdemont ha insistit en la llista unitària, que tècnicament encara seria possible per a les europees: "És el que més ens enforteix i fa sentir més alta i clara la veu de la Catalunya independentista". El líder de JxCat ha tornat a estendre la mà al president d'ERC, Oriol Junqueras, perquè encapçali la llista de l'Eurocambra.

Reunió amb els candidats

Puigdemont s'ha reunit aquest diumenge al matí en un hotel de Waterloo amb una comitiva formada per una vintena de candidats de JxCat al Congrés, encapçalada per la pròpia Borràs, Míriam Nogueras, Ramon Tremosa, Genís Boadella, Francesc de Dalmases -Barcelona-, Concep Cañadell -Lleida-, Jaume Alonso Cuevillas i Sergi Miquel -Girona.

En acabar la reunió, Puigdemont i Borràs han atès els mitjans a les escales de l'hotel, acompanyats dels candidats de JxCat. També hi era el candidat del Senat per Girona, Jami Matamala.

Text