Els candidats presos de JxCat publicaven aquest dissabte un article en el qual asseguren que, si d'ells depèn, faran possible un «Govern estable» sempre que el candidat a president es comprometi amb el diàleg i «no negui el referèndum d'autodeterminació» com una «opció» de solució. En un article a La Vanguardia, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, candidats de JxCat a les eleccions generals, amb Joaquim Forn, pròxim alcaldable per Barcelona, asseguren que són «els primers» que volen «una interlocució forta per resoldre la crisi», però van alertar que no seran portadors d'un xec en blanc». «Si de nosaltres depèn, no mirarem cap a altre costat a l'hora de fer possible un Govern estable, sempre que el candidat es comprometi a abordar el camí del diàleg i no negui el referèndum d'autodeterminació com una de les opcions de solució», remarquen.

Els presos es comprometen a mantenir «una posició inequívoca i clara en el diàleg», però a la vegada no hauran «barreres infranquejables si hi ha bona voluntat de dialogar», doncs «ser ferms i coherents no equival a ser inflexibles ni radicals». Els presos subratllen que «acabar amb el bloqueig de la política espanyola que tot ho paralitza és el nostre objectiu i la raó principal per encapçalar les llistes de Junts per Catalunya a les eleccions del 28 d'abril».

Sànchez, Turull, Rull i Forn també remarquen que «un resultat fort de l'independentisme català evitarà la temptació del PSOE d'arribar a un pacte amb Ciutadans», que només serviria, opinen, per a «enquistar més la qüestió catalana».

Asseguren que JxCat no té «res en contra d'Espanya» ni li desitgen «cap mal», sinó que només defensen la independència, i remarquen que per això estan «a la presó, alguns des de fa ja 19 mesos», i jutjats «pel Tribunal Suprem acusats de rebel·lió i sedició». Si bé els presos remarquen que en política és «imprescindible revisar, treure conclusions i modificar el que calgui per reorientar l'acció», rebutgen que l'1-O fos «un error» pel qual hagin de «demanar perdó». En canvi, sí que lamenten que en la política espanyola hi hagi «faltat líders amb visió d'Estat, homes i dones valents, decidits a tenir una mirada més enllà del BOE i disposats a no quedar atrapats en l'immobilisme».

Mentrestant, la número dos de JxCat per al 28-A, Laura Borràs, va subralltar que les «línies vermelles» de la seva candidatura passen per «no recular en drets fonamentals» i poder negociar les «necessitats» del poble català, que «en un 80% demana exercir el dret a l'autodeterminació».

En aquest context, Borràs va remarcar que «les línies vermelles» no «venen i se'n van», sinó que estan en el mateix lloc que abans de la convocatòria d'eleccions a les Corts, quan va fracassar el diàleg entre la Generalitat i el Govern de Pedro Sánchez. La candidata no va ser tant rotunda sobre una possible investidura de Sánchez i va afirmar així que les «condicions» que posarien sobre la taula, en una eventual negociació postelectoral, serien «no recular en drets fonamentals, exigir el final de la repressió i fer possible l'exercici del dret a l'autodeterminació», doncs no renunciaran, va dir, «a la línia vermella fonamental, que és l'1-O».

Malgrat tot, va recalcar que no regalaran res a Sánchez perquè ja van pagar per avançat «el xec en blanc, cosa que no li pot sortir gratis perquè el PSOE va ser un còmplice necessari a l'hora d'aplicar l'article 155 a Catalunya».

A més de criticar que el PSOE es va aixecar de la taula de negociació, va assegurar que amb els socialistes la «repressió» a Catalunya s'ha incrementat, fins al punt que hi ha investigats per votar l'1-O. «No ens poden amenaçar amb la por a la ultradreta perquè ells ja han fet possible la situació de por i repressió que vivim. Si el PSOE té dues cares, haurà de mostrar-les», va asseverar Borràs, que ha cridat els catalans a tenir memòria.

El número 2 d'ERC, Gabriel Rufian, va fer referència a l'escrit dels candidats de JxCat empresonats. En aquest sentit, Rufián es va limitar a dir que «respecten enormement» aquesta postura i «desitja el millor a l'espai convergent», eludint entrar en detall en el contingut de l'article.

Rufián va dir que el PSOE «té dues cares», «la de la moció de censura i la que veta (Mariano) Rajoy a la comissió del finançament il·legal del PP», i va alertarque «si li donen els números» optarà per pactar amb Cs. També va rebutjar la teoria «del vot útil dirigit al PSC», i va dir que apostar pels socialistes catalans «no és útil per parar absolutament res: simplement és un vot útil per aplicar un nou 155 a Catalunya de la mà de Cs».