Una comitiva judicial va desallotjar ahir al matí la seu de l'associació Amics del Castell de Montjuïc, situada en aquesta instal·lació, que des de l'any 1940 organitzava misses i actes religiosos d'apologia del franquisme en la fortalesa militar. En l'actualitat, l'associació ocupava un despatx i un magatzem del castell, d'on l'ajuntament va intentar expulsar-los en 2015 per via administrativa i, un cop esgotat aquest camí, el govern municipal va iniciar el 2017 un procés d'expulsió per via judicial que va culminar ahir.

El 2015, el govern municipal va denegar a l'entitat poder seguir duent a terme activitats religioses en un espai civil i contra la llei de memòria històrica, de manera que l'associació portava des d'aquesta data instal·lada al castell sense cap tipus de permís.

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, va manifestar que amb el desallotjament «acabem amb una anomalia a la ciutat i culminem el procés iniciat per l'ajuntament en 2015» que pretén «recuperar espais per a usos ciutadans i l'eliminació de distincions i reconeixements concedits pel franquisme».

L'associació «no ha pretès mai destinar a usos civils les instal·lacions i sí recuperar els usos militars», segons Pisarello, que va afegir que anteriorment el consistori va expulsar a l'associació d'un espai anomenat «Racó de l'Infant», situat al pati de armes del castell.

El tinent d'alcalde va recordar que el consistori ha recuperat com a espais per a la ciutadania i per reparar la memòria històrica la presó Model i l'antiga presó de dones de Les Corts, que van ser «epicentres de la repressió».

Per la seva banda, com a balanç de legislatura, el tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha recordat que «vam començar tancant la Llibreria Europa d'apologia del nazisme i la culminem fent fora els nostàlgics del franquisme del castell de Montjuïc».