L'exconseller Santi Vila va demanar al Tribunal Suprem que li torni la fiança de 50.000 euros que va pagar per eludir el seu ingrés a la presó, adduint que els costos de desplaçament i allotjament per assistir al seu judici a Madrid l'estan deixant en una «situació econòmica d'extrema necessitat».

En un escrit, al qual va tenir accés Efe, Vila reclama la devolució de la fiança que va pagar el 3 de novembre del 2017, per tal de «poder sufragar els elevats costos econòmics de desplaçament, allotjament i manutenció ocasionats per la celebració» del judici del procés, en el qual afronta set anys de presó. Joan Segarra, advocat del despatx Molins que defensa Vila al Suprem, exposa en el seu escrit que el judici ha comportat una «rellevant disminució dels únics ingressos econòmics» de què disposa l'exconseller, a causa de la «dràstica limitació de la seva activitat laboral». Concretament, detalla el processat, ha hagut de suspendre les classes que imparteix a la Universitat Ramon Llull i ha vist "reduïda considerablement" la seva activitat laboral com a director d'una empresa de Banyoles (Pla de l'Estany) - Aigües de Banyoles, SAU -, atès que només pot treballar-hi un a un o dos dies setmanals com a màxim.

A més de les despeses pels seus viatges a Madrid, Vila denuncia en el seu escrit que també ha de fer front als costos legals de la seva defensa, "sense ajut econòmica de cap tipus". L'exconseller al·lega també que "no subsisteixen" els motius que en el seu moment van motivar que la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela imposés una fiança a Vila - l'únic dels exconsellers processats a qui la va fixar -, atès que ara està "diàriament" a disposició de la sala.