L'expresident Carles Puigdemont va deixar «oberta» la llista de Junts per Catalunya a les europees a la resta de forces sobiranistes. «No és una llista que estigui tancada al 100%», va dir en la presentació ahir de la candidatura. Tanmateix, el líder de JxCat va defensar que aquesta candidatura, que inclou l'exconseller de Salut, Toni Comín, i l'excap del Departament d'Ensenyament, Clara Ponsatí, el polític basc Gorka Knörr i la consultora política Erika Casajoana, ja han assolit «un grau» d'unitat «que la gent comença a reconèixer».

Preguntat sobre si tant ell com els exconsellers podran ocupar l'escó a l'Eurocambra, Puigdemont va defensar que «tots els precedents diuen que la immunitat s'activa en el moment en què s'és elegit». «Si som escollits, serem eurodiputats», va prometre. Pel que fa al grup parlamentari europeu on podrien entrar, Puigdemont va explicar que consideraran aquells que defensin «el dret a l'autodeterminació, que estiguin en contra de la repressió i clarament compromesos amb els drets humans».

«Clam d'unitat»

Puigdemont va assegurar que deixa la porta oberta a altres formacions com ERC de cara a les europees perquè veu «important» anar-hi «com més junts sigui possible» en «aquest moment de repressió en què es troba el país». «Quan parem l'orella a la societat catalana notem un clam d'unitat», va defensar. I va posar com a exemple d'això el fet que el republicà Toni Comín vagi amb ell de número 2 de la llista. «No només defensem la unitat, la practiquem».

Llarena arxiva la causa

El jutge del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena va arxivar la causa a Puigdemont i als altres sis processats declarats en rebel·lia, mentre segueixin fugits de la justícia espanyola. En una providència, Llarena formalitza així el tràmit que va iniciar el mes de juliol passat, quan va donar per conclosa la instrucció de la causa del procés i va acordar deixar en suspens el curs de la peça separada que va obrir als imputats declarats en rebel·lia.