El Parlament va avalar, amb l'abstenció de l'oposició, el suplement de crèdit de 813,9 milions d'euros aprovat pel Govern, que servirà per afrontar noves despeses en pròrroga pressupostària, com alces retributives de treballadors públics i el retorn del 40% de la paga extra del 2013.

Concretament, el Parlament català va convalidar ahir el decret llei 7/2019, del 2 d'abril, de concessió d'un suplement de crèdit als pressupostos de la Generalitat per al 2017, amb els vots a favor de JxCat i ERC, i l'abstenció de tota l'oposició, formada per Cs, PSC, comuns, CUP i PPC.

El Govern català va haver de promoure aquest suplement de crèdit en no haver pogut aprovar els pressupostos per a aquest any, amb l'objectiu de sufragar, principalment, l'increment retributiu autoritzat per al 2017, 2018 i 2019 per als treballadors públics.

El Govern funciona amb una pròrroga dels pressupostos del 2017, els últims que es van aconseguir aprovar, però aquests comptes no cobreixen els augments salarials aprovats per al 2017 -un 1%-, per al 2018 -d'un 1,95%-, i 2019 -de fins a un 2,75%, perquè aquests increments es van autoritzar després que ja s'haguessin tramitat els comptes catalanes.

Falta de paritat

La Junta de Portaveus va suprimir de l'ordre del dia la designació de sis membres de la Junta de Govern del Memorial Democràtic, que estava previst aprovar avui, ja que els grups van considerar que els noms proposats no complien el criteri de paritat home-dona, per la qual cosa aquesta qüestió va quedar posposada.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va assegurar que la nova Àrea de Seguretat Institucional que garantirà la seguretat del president, dels expresidents i del titular de Presidència, no implicarà cap increment de despesa en el Capítol 1 (dedicat a personal) del pressupost de la Generalitat, segons la Secretaria General de la Conselleria de Presidència.

El ple del Parlament va homenatjar ahir al matí l'exdiputat Eduardo Martín Toval, que va morir el passat gener i que va ser el primer portaveu del grup socialista del Parlament restablert.