Un inspector de policia va revelar que l'1-O va detectar als voltants d'un col·legi dos mossos de paisà amb armes i orelleres que, després de finalitzar la seva intervenció, van sortir ràpidament a perseguir els antiavalots en un cotxe a nom del Departament de Presidència de la Generalitat.

Altres tres agents que van declarar com a testimonis en el judici del procés no van especificar si eren o no mossos, encara que un d'ells va dir que per la seva experiència «eren policies».

Aquest episodi va ocórrer a les 13.30 hores a l'escola Pau Romeva de Barcelona, quan el cap de l'operatiu va ser informat que hi havia un cotxe dels Mossos al costat d'un altre no logotipat que al comandament policial no li va agradar gens, per la qual cosa va desplegar un equip de contravigilància. Poc després, el cap de l'equip va rebre una trucada d'un company que el va avisar que els ciutadans havien fet un setge de defensa després de ser advertits de l'arribada de la Policia i, per tant, recomanava avortar de moment la intervenció en aquest centre, on hi havia dos cotxes de Mossos que bloquejaven l'accés.

Els agents van esperar i, quan a les 14 hores van iniciar una segona aproximació, després de demanar-los als policies autonòmics que retiressin els vehicles, va ocórrer «un episodi gravíssim» que, segons el cap policial, «va fer acreditar les sospites que tenia respecte als Mossos».

Va succeir quan els agents de contravigilància van detectar en la part de darrere de l'escola dues persones de paisà que estaven camuflades. «Vam veure que eren mossos d'esquadra», va dir un, mentre que un altre va assenyalar que, «per la seva experiència, eren policies». Els dos restants no es van pronunciar sobre la seva suposada condició de policies autonòmics. Portaven uns micros de transmissió auricular i mitjans de transmissió ocults; un calçava botes tàctiques i l'altre portava una defensa extensible a la butxaca dreta. Als dos se'ls notaven les armes curtes que portaven sota de la jaqueta. Els agents estaven en «actitud vigilant cap a l'actuació del col·legi» i pels gestos que feien, agafant-se constantment del coll de la dessuadora, «no paraven de comunicar-se mentre es produïa la intervenció» de Policia Nacional.

Quan els antiavalots van finalitzar, han continuat els testimonis, aquestes dues persones van sortir a la carrera cap a un vehicle Seat Ibiza de color gris fosc i van començar a perseguir les unitats d'intervenció de la Policia, com «fent seguiments». Els agents van anotar-ne la matrícula. El cotxe, van dir, «estava a nom del Departament de la Generalitat, de Presidència», la qual cosa, segons l'opinió del cap, va aclarir totes les «sospites» de la vigilància que els feien els Mossos.

Actitud pacífica

La primera membre d'un binomi de Mossos desplegat l'1-O a declarar en el judici del procés ha explicat que es van trobar els congregats en «actitud pacífica» taponant l'entrada i que els van dir que no els deixarien accedir-hi, cosa que els va portar a demanar sense èxit l'ajut dels seus companys antiavalots. La jornada va deixar també diverses anècdotes, com veure que la Fiscalia no va preguntar a cap dels cinc guàrdies urbans que van intervenir en la retirada i decomís de cartells de l'1-O a Badalona, malgrat tractar-se d'una actuació que implica el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, que s'enfronta a 17 anys de presó. Però després d'escoltar el passat dia 2 dos guàrdies urbans, cridats per la Fiscalia, que van descafeïnar el rol de Cuixart i, després de l'arxivament d'aquesta causa, el Ministeri Públic va renunciar a preguntar.