L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha fitxat l'exconseller Antoni Comín com a número dos de la candidatura de JxCat a les eleccions europees del 26 de maig, una incorporació que aprofundeix la bretxa amb ERC, que segueix rebutjant una llista unitària de l'independentisme.

Comín és un ex del PSC que va anar acostant-se a l'òrbita d'ERC de la mà d'Oriol Junqueras, va ser conseller de Salut en el Govern de l'1-O i va fugir a Bèlgica durant els dies posteriors a la declaració unilateral d'independència del 27 d'octubre del 2017, com Puigdemont, amb qui ha anat travant llaços de confiança en els últims temps a la mateixa velocitat amb la qual s'ha refredat la seva relació amb Esquerra.

Després que Junqueras, que es troba en presó preventiva mentre afronta el judici de l'1-O i que serà el cap de llista d'ERC al Parlament Europeu, rebutgés una llista unitària amb JxCat, la setmana passada Puigdemont va redoblar la pressió.

JxCat insisteix en la llista única

L'expresident, que encapçalarà al seu torn la candidatura de JxCat a l'Eurocambra, va signar un article al costat dels exconsellers Comín i Clara Ponsatí a favor de la llista unitària.

Davant la negativa d'ERC a sumar-se a la idea, des de JxCat han anunciat aquest dilluns que Comín, implicat en el projecte de l'anomenat Consell per la República, serà finalment el número dos de Puigdemont en la seva llista per a les europees, en la qual també hi figurarà Ponsatí, fugida també a l'estranger com a número tres.

En el quart lloc hi anirà Erika Casajoana, consultora en comunicació pública establerta a Brussel·les i ex d'Unió, mentre que el cinquè lloc l'ocuparà Gorka Knörr, polític basc nascut a Tarragona que va ser eurodiputat el 1999 per Eusko Alkartasuna en coalició amb ERC.

Amb aquests fitxatges, JxCat aspira a absorbir suports entre l'electorat d'ERC, entre els sectors independentistes més reivindicatius -Ponsatí forma part d'aquest perfil- i fins i tot entre els votants nacionalistes bascos, després que el PNB hagi refusat concórrer a les europees amb Puigdemont.

En la roda de premsa posterior a la reunió de la comissió permanent d'ERC, la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, va indicar que «respecta» la decisió personal de Comín i li «agraeix» el treball fet fins ara a més de desitjar-li «sort» en la seva nova etapa.

Vilalta va puntualitzar, no obstant això, que encara que ERC no li exigirà que torni l'acta com a diputat del Parlament perquè no desitja perjudicar la seva situació personal «com a represaliat i exiliat», sí que li demana que «sigui coherent» i li adverteix que una decisió com l'adoptada «té conseqüències».

Comín mai no ha estat militant d'ERC i ha mantingut la seva condició d'independent, però el fet que hagi canviat de candidatura a meitat de legislatura i que ara es presenti com a número dos en la de JxCat per a les europees podria ser interpretat com un cas de «transfuguisme», van admetre fonts d'ERC.

Vilalta, no obstant això, va explicar que ERC no desitja perjudicar Comín, tenint en compte la seva situació personal i jurídica, atès que està processat pel Tribunal Suprem.

Expulsió per homofòbia

ERC Barcelona va anunciar que el cantant i guitarrista del grup de rumba Sabor de Gràcia, Sicus Carbonell, no formarà part de la llista encapçalada per Ernest Maragall a l'Alcaldia per dir ahir en una entrevista de Betevé que li fa «pena» qualsevol persona que neixi gai perquè és una dona atrapada dins del cos d'un home.