L'excoordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha obert la porta a crear un nou partit que no estigui subordinat a Carles Puigdemont per acudir a unes futures eleccions al Parlament de Catalunya, perquè hi ha molta gent que se sent «òrfena» i considera que és necessari atendre'ls. En una entrevista a La Vanguardia, Pascal va afirmar que no està «d'acord amb la situació» actual i creu «que ha arribat el moment d'actuar», i va afegir que discrepa de la «subordinació de David Bonvehí», actual president del PDeCAT.

Per a Pascal, «això no pot seguir així», cal parlar clar a la gent i «sortir de l'actual bucle», fet pel qual es va mostrar partidària de «treballar pacientment per a l'única solució possible a Catalunya: un referèndum acordat». Encara que va dir que és Artur Mas qui ha de decidir si ha de tornar a la política, va assegurar que l'espai que ella defensa «ha de ser un esforç compartit per diverses generacions».

Pascal es va mostrar molt crítica amb l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i considera un «error» pretendre una Catalunya «guiada per control remot». «Catalunya no es pot dirigir des de Waterloo, ni es pot regir des de l'emotivitat desbordada i l'antipolítica», va afirmar, a la vegada que va assegurar que les discrepàncies amb Puigdemont venen de lluny i que ella era partidària de convocar eleccions a finals d'octubre del 2017.

Per la seva banda, l'expresident de la Generalitat va retreure a Pascal que «passegi el seu dolor pels diaris» i, en canvi, va lloar l'actitud dels candidats empresonats de Junts per Catalunya que estan donant una «lliçó de dignitat històrica».

Paral·lelament, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, va evitar respondre a l'excoordinadora general del PDeCAT tot afirmant que estan «centrats en governar» i assegurant que no tenia «res a dir sobre l'entrevista de Pascal».

Per altra banda, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va descartar una possible convocatòria d'eleccions al Parlament de Catalunya: «Jo no veig eleccions al Parlament de Catalunya, tenim un Executiu que està determinat a seguir governant». En una entrevista al programa FAQs, Aragonès va explicar que després de les generals i les municipals treballaran per «ampliar suports parlamentaris» i va opinar que les forces polítiques s'han de ressituar després dels comicis.

«Hi ha un 78% de gent que creu que la solució és un referèndum. I amb qui podem fer acords? Doncs amb els qui vulguin representar aquest 78%», va explicar el vicepresident i conseller d'Economia.També ha assegurat que són conscients que després de les eleccions generals pugues haver-hi un "tripartit d'extrema dreta", per la qual cosa ha apuntat que ara no posaran línies vermelles al president del Govern, Pedro Sánchez, sense saber què opinen els catalans.

Ha afirmat que si Pedro Sánchez està disposat a abordar una solució política a Catalunya podran parlar, però ha advertit que el que no faran serà "donar un xec en blanc a Pedro Sánchez".