Coincidint amb el dia internacional del Poble Gitano, el Parlament ha homenatjat aquest dilluns aquest col·lectiu que va arribar a Catalunya fa més de 600 anys. L'acte ha estat presidit pel president del Parlament, Roger Torrent, que ha considerat que "no n'hi ha prou" ni amb "el seu reconeixement ni amb mirar enrere" i ha instat al col·lectiu a "reclamar futur" perquè, a parer seu, "no pot ser que després de 40 anys d'història democràtica del Parlament no hi hagi hagut cap diputat gitano". En el mateix sentit s'han manifestat els representants de la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya (Fagic), que han reivindicat la necessitat que el col·lectiu es faci visible a les institucions, i han reclamat als partits polítics que els estenguin la mà per aconseguir diputats i d'aquesta manera ser membres actius en la presa de decisions.

El president del Parlament ha destacat la importància que el col·lectiu sigui present en la presa de decisions i s'ha mostrat convençut que "el poble gitano, que és heterogeni políticament", ho aconseguirà.

Així mateix, Torrent ha alertat de l'auge de forces polítiques basades en la intolerància i contràries a les llibertats i la diversitat, a tot Europa i també a Catalunya, i ha remarcat que cal fer "pedagogia" i alçar "una barrera davant el discurs de l'odi".

Els representants del Poble Gitano han agraït el suport de la cambra catalana i han reclamat que es compti amb ells en el món laboral perquè asseguren que encara pateixen discriminació. En aquest sentit, l'economista i activista gitana Susana Martínez ha reivindicat que les noves generacions de gitanos estan "prou formades per prendre decisions", i ha demanat la intervenció de les administracions per equilibrar el mercat laboral, en què el col·lectiu, tot i tenir professionals qualificats, continua "per sota de l'òptim social" en ocupació.

La vicepresidenta de l'àrea de les dones de la Fagic, Francisca Domingo, ha evidenciat que la "discriminació" i els "prejudicis" contra els gitanos es mantenen en l'àmbit laboral, ha reivindicat el paper i l'apoderament de la dona gitana i ha demanat el "compromís dels partits perquè estenguin la mà" i responguin a la necessitat del poble gitano de fer-se "visibles" a les institucions.

El tresorer de la Fagic, Ricard Marí, ha reivindicat el 8 d'abril com a dia de reclamació i festa del poble gitano, i ha instat a la col·laboració estreta de tots els estaments públics perquè es facin realitat els objectius que preveu el Pla integral del Poble Gitano.

A l'acte, que ha omplert l'auditori, hi han assistit, entre d'altres, el vicepresident primer, Josep Costa; el secretari tercer, Joan García; els portaveus o portaveus adjunts de Cs, el PSC-Units i CatECP, Carlos Carrizosa, Ferran Pedret i Susana Segovia.

L'acte ha acabat amb la interpretació de l'himne internacional gitano, 'Gelem, gelem', a càrrec de Pedro Heredia, 'El Granaíno', i Antonio de Patrocinio, a la guitarra.