El Parlament va aprovar ahir una moció que emplaça el president català, Quim Torra, a sotmetre's a una qüestió de confiança o a convocar eleccions, text que va guanyar l'oposició a JxCat i ERC, però el cap del Govern català va aclarir que desoirà: «Seguirem governant».

El text proposat per PSC-Units, que va rebre 62 vots a favor i 61 en contra, ha prosperat perquè la CUP no ha participat en la votació i, així, Ciutadans, PSC-Units, comuns i PP van superar JxCat i ERC.

La moció constata «la inoperància del Govern de la Generalitat, la falta de pressupostos per a l'any 2019 i la pèrdua de la majoria parlamentària i, per aquests motius, reclama al president de la Generalitat que de manera immediata se sotmeti a una qüestió de confiança o convoqui eleccions».

La moció que van perdre JxCat i ERC en qualsevol cas no és vinculant per al Govern, i a més la convocatòria d'eleccions o la proposta d'una qüestió de confiança és una prerrogativa del president de la Generalitat.

A través de Twitter, Torra va avançar que la desatendrà, perquè considera que el jutge Pablo Llarena ha contribuït a la seva aprovació amb un «vot de qualitat», ja que no s'han comptat els vots dels diputats de JxCat suspesos pel Suprem.

Així, Torra explica que amb aquells quatre parlamentaris el resultat hagués estat l'invers -seria la mateixa aritmètica que el va investir- i denuncia que «Cs, PSC, comuns, PPC i el vot de qualitat de Llarena sumin forces per demanar que convoqui eleccions», però va dir: «Continuem governant amb l'ambició republicana intacta».

A la mateixa línia i al final de la votació, el vicepresident primer de la Mesa del Parlament i diputat de JxCat, Josep Costa, va demanar la paraula per recalcar que si la Mesa presidida per Roger Torrent (ERC) hagués acceptat els vots dels diputats suspesos de JxCat la moció hagués estat rebutjada.

«Políticament no s'ha perdut»

Als passadissos del Parlament, Costa va declarar als mitjans de comunicació que per a JxCat la moció «políticament no s'ha perdut» perquè al Govern mantenen «la mateixa majoria» que va investir Torra, és a dir, JxCat i ERC al complet.

En qualsevol cas, el que quedarà registrat al Parlament és que l'oposició va guanyar la moció i ho va aconseguir perquè els quatre diputats de la CUP van decidir no participar en la votació i perquè a JxCat ja no li computen, des de fa uns mesos, els quatre diputats suspesos pel Suprem -Carles Puigdemont, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull- que es van negar a substituir.

En canvi, ERC sí va acceptar aquesta alternativa en el cas homòleg d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, que sí que han estat computats aquest dijous, a diferència d'Antoni Comín, fugit a Bèlgica i en una situació diferent de la resta que li impedeix poder votar.

La moció la va defensar la portaveu de PSC-Units, Eva Granados, qui va llançar un missatge al Govern de Torra: «Si no governen, si no respecten el Parlament, si no tenen majoria i han renunciat a presentar pressupost, vagin-se'n», va exposar.

En aquesta línia, la diputada socialista va considerar una «vergonya» que, en comptes d'actuar, Torra respongui reptant-los a plantejar una moció de censura i li ha recalcat: «Estem farts de gestos i símbols».