La Junta Electoral Central (JEC) va deixar ahir en mans del Tribunal Suprem la decisió d'autoritzar un debat electoral de candidats a les eleccions del 28 d'abril a la presó de Soto del Real, tal com va demanar el cap de llista per Barcelona de JxCat en presó preventiva a la presó madrilenya, Jordi Sànchez.

L'àrbitre electoral va argumentar que «l'òrgan competent» per «decidir si mesures com les demanades són compatibles amb l'objecte de la detenció del candidat» és la sala presidida per Manuel Marchena, que està jutjant els dotze líders independentistes. Per això, a la resolució que va fer pública la JEC després de la reunió d'ahir al migdia l'òrgan rebutja resoldre la qüestió.

Informes desfavorables

La Secretaria General d'Institucions Penitenciàries va emetre sengles informes desfavorables sobre la celebració de mítings i debats electorals dins de les presons sol·licitats per ERC i per JxCat, si bé la decisió última sobre la seva celebració depèn encara del Tribunal Suprem i la Junta Electoral de Madrid.

En cap dels dos casos pren una decisió definitiva la Junta, ja que en el primer es remet al Tribunal Suprem, en entendre que és el competent per autoritzar el debat polític requerit, i en l'altre passa la qüestió a la Junta Electoral Provincial de Madrid.

Això sí, en els dos acords adoptats la JEC fa notar que disposa de sengles informes desfavorables d'Institucions Penitenciàries sobre la possible celebració d'actes de les característiques d'un debat o un míting de campanya.