Un grup d'experts, creat a petició de l'Ajuntament de Barcelona, supervisarà la recollida de 208 mostres d'aire i materials sòlids per garantir que no hi hagi fibres d'amiant que puguin perjudicar la salut dels treballadors i viatgers.

La comissionada de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, va encarregar a principi d'aquest any a l'Agència de Salut Pública de la capital catalana l'organització d'aquest grup, que recollirà les mostres a 31 estacions, tres intercanviadors i 21 punts dels túnels del metro. El grup està format per experts en amiant i salut de l'Institut Català d'Oncologia, els ajuntaments de Barcelona i Cerdanyola del Vallès, població on s'ubicava l'antiga fàbrica Uralita, de la pròpia Agència, així com del departament de Treball de la Generalitat i el pneumòleg expert en amiant Josep Tarrés, entre d'altres.

Set recomanacions a TMB

Aquesta comissió ja s'ha reunit una vegada, al febrer passat, quan va fer set recomanacions a TMB sobre les mesures a prendre per afrontar aquest tema en l'àmbit de la salut pública, i pròximament ho farà de nou per valorar el llistat d'estacions proposat per l'empresa de transports per prendre mostres d'aire a la xarxa de metro de Barcelona, i donar el seu vistiplau.

El conseller delegat de TMB, Enric Cañas, va informar ahir en roda de premsa que, en total, es prendran 138 mostres ambientals de 55 punts de les línies 1 a la 5 del metro més la línia 11, dels intercanviadors de passeig de Gràcia, Catalunya i Sants-Estació.