Un terratrèmol de grau 4,2 a l'escala de Richter amb epicentre a Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell, es va deixar sentir ahir a diversos punts de Catalunya. Protecció Civil va confirmar que el moviment es va notar a l'àrea metropolitana de Barcelona i a través de les xarxes socials es van publicar testimonis a municipis com Valls, Blanes o Mataró, entre d'altres.

El fenomen sísmic va tenir lloc cap a dos quarts de sis de la tarda i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) va situar el punt central en un triangle format pels municipis d'Alins, Farrera i la Guingueta i Jou. Ahir no hi havia constància que el terratrèmol hagués causat danys, però Protecció Civil va activar la fase de prealerta del pla Sismicat.

L'ICGC va indicar que el terratrèmol va anar seguit de «nombroses rèpliques» de magnitud inferior. També va establir un mapa de percepció del sisme amb una primera zona, a l'Alt Urgell, on es va percebre fortament; una segona, a les comarques de l'entorn, on es va notar parcialment; i una tercera, ja a l'àmbit metropolità i al nord del Camp de Tarragona, del nord de Ponent i de l'oest de Girona on es va notar poc.

De la seva banda, la Xarxa d'estacions sísmiques de l'Estat va detectar un terratrèmol «de magnitud 4,5» que es va sentir «fins a 18 localitats de les 4 províncies catalanes, així com a la d'Osca». També va informar que ha estat «el més potent» que hi ha hagut en sòl català «en aquest mil·lenni, exceptuant els terratrèmols marins».