El Tribunal Constitucional va declarar ahir que els acords del ple i la mesa del Parlament de Catalunya del 2017 que van tramitar les proposicions que van afavorir les lleis del referèndum d'autodeterminació i de transitorietat jurídica vulneren el dret de participació política de Ciutadans.

Així ho estableix el ple del Tribunal Constitucional (TC) en dues sentències en les quals per unanimitat estima els recursos d'empara presentats per diversos diputats del grup parlamentari de Ciutadans de Catalunya i declara que el seu dret de participació política ha estat vulnerat pels acords del 6 i el 8 de setembre del 2017 que van tramitar les lleis referides.

Respecte a la tramitació de la proposició de llei del referèndum d'autodeterminació el TC assenyala que els acords del ple del Parlament de Catalunya van alterar l'ordre del dia de la sessió d'aquest òrgan i van suprimir tots els tràmits reglamentaris i legals previstos per permetre que la iniciativa fos directament sotmesa a debat i votació.

Afegeix que la mesa del Parlament va denegar a Ciutadans el trasllat de la sol·licitud del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries.

El TC aplica la sentència en la qual va declarar inconstitucional i nul·la la llei de referèndum d'autodeterminació de Catalunya.

En aquesta ja s'apreciava «l'existència de vicis en la tramitació parlamentària de la llei en articular un insòlit procediment legislatiu no previst en el reglament de la Cambra», recorda el TC.

Afegeix que «la majoria es va servir per improvisar i articular ad hoc un insòlit curs en el qual quedaven del tot al seu arbitri les possibilitats d'intervenció i els drets de la resta dels grups i diputats».

«Trencaments de procediment»

També, el TC adverteix que «en la tramitació parlamentària de la llei de referèndum d'autodeterminació es va incórrer en molt greus trencaments del procediment legislatiu que van afectar sens dubte la formació de la voluntat de la Cambra, els drets de les minories i els drets de tots els ciutadans a participar en els assumptes públics mitjançant representants».

El tribunal considera que l'adopció dels acords objecte d'aquest recurs va determinar la supressió d'una sèrie de tràmits en el procediment legislatiu que va conduir a l'aprovació de la llei fora de qualsevol previsió del reglament del Parlament de Catalunya.

Abunda en el fet que això «va afectar les facultats que integren l'exercici de la funció legislativa dels recurrents que forma part del nucli de les seves funcions representatives parlamentàries».