El cap de la policia judicial a Catalunya i instructor dels atestats de la Guàrdia Civil, el tinent coronel Daniel Baena (TIP T43166Q), declara aquest dimarts. Els seus informes són, en bona part, la base de les querelles de la Fiscalia General de l'Estat contra els líders independentistes.

13.38 h

Baena nega que sigui 'Tácito' a Twitter i admet que només seguia aquest perfil

Baena ha negat que estigui al darrera del perfil de Twitter amb el nom de 'Tácito', un compte des del qual es carregava contra l'independentisme. Ha negat ser-ne propietari i ha afirmat que només n'era seguidor des d'un compte personal seu (que ja no té). I ha justificat que el seguia perquè, com a persona llicenciada en ciències polítiques, "tenia interès" en perfils de periodistes o politòlegs (en aquest perfil apareixia que 'Tácito' era politòleg). A més, ha dit que aquesta relació ja s'ha "desmentit" en premsa, al Senat i al Congrés i ha insistit que no és propietari del compte. També ha negat que l'hagués gestionat alguna vegada o que hi tingués accés. Ho ha fet a preguntes del lletrat de Romeva i Junqueras, Andreu van den Eynde.

· Llegeix més

11.41 h

Baena admet que no va ordenar intervenir a Economia el 20-S perquè "no es va arribar a accedir a la conselleria"

Daniel Baena ha assegurat que el 20 de setembre del 2017 tenia l'ordre del jutge d'instrucció número 13 de Barcelona d'actuar en cas que la "integritat física" dels membres de la comitiva judicial que estaven dins del Departament d'Economia estava "greument en perill". A preguntes de la fiscal, ha explicat que va valorar el perill, però que no va prendre la decisió d'intervenir "perquè no es va arribar a accedir a dins de la conselleria". Baena ha relatat un escenari de "polvorí" a Catalunya a partir dels registres del 20 de setembre, en què "qualsevol incident petit podia derivar en una escalada incontrolable". El tinent coronel, però, ha admès que "afortunadament no va ser així" i, de fet, en referència concreta a la concentració davant d'Economia del 20-S, ha reconegut que no es va produir una situació que l'obligués a ordenar una intervenció d'ordre públic per part de la Guàrdia Civil. De fet, ha dit que l'ordre judicial es va poder complir.

10.59 h

"Període insurreccional i polvorí"

També ha relatat que durant aquest "període insurreccional" es van produir 47 assetjaments a casernes de la Guàrdia Civil on, segons ha dit, hi vivien nens i famílies i on els insultaven i no els deixaven entrar ni sortir. També ha relatat que es va llançar roba amb un "producte inflamable" a una caserna d'Igualada però que no hi va haver cap incendi.

10.41 h

Actuacions per a diversos tribunals i la fiscalia

Durant l'interrogatori de la fiscalia, a càrrec de Consuelo Madrigal, Baena ha dit que el van comissionar com a policia judicial tant en les primeres diligències obertes a l'Audiència Nacional a finals del 2015 com en d'altres investigacions que es van fer posteriorment en aquest tribunal (com els fets del 20-S) i també el jutjat d'instrucció 13, al jutjat central número 3 de l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem.

10.30 h

Daniel Baena diu que a partir del 20 de setembre es genera un clima "clarament insurreccional"

El cap de la policia judicial a Catalunya, el tinent coronel Daniel Baena, ha dit que els fets del 19 i 20 de setembre del 2019 van marcar "un abans i un després" en les manifestacions contra les actuacions que estava fent la Guàrdia Civil per evitar el referèndum. Segons Baena, el registre a Unipost va ser "un cop dur" per als preparatius de l'1-O i que, a partir de llavors, ha afirmat que el clima de les mobilitzacions va ser "clarament insurreccional". També ha manifestat que, com a policia judicial, investigava el procés des de novembre de 2015 a instàncies de la fiscalia de l'Audiència Nacional i ha justificat que tots els informes que va elaborar van ser, doncs, a petició o bé de la fiscalia o d'algun tribunal.

· Llegeix més