Dos mossos d'esquadra que van investigar els abusos perpetrats per l'exprofessor Joaquín Benítez a alumnes de l'escola Maristes de Sants van explicar al tribunal que el centre es va resistir a facilitar-los informació sobre l'acusat, després de la primera denúncia presentada contra ell.

Els dos mossos van declarar com a testimonis a l'Audiència de Barcelona en la primera jornada del judici pels abusos comesos contra quatre alumnes a l'escola quan eren menors d'edat i han assegurat que el llavors director del centre, Francesc Xavier Giné, no va voler facilitar-los més dades que el nom complet de Benítez.

La policia va sostenir que l'exdocent va seguir al llarg del temps un «mateix patró» en tots els seus delictes, que cometia sempre contra adolescents homes i de fins a 13 o 14 anys.

«Sempre actuava de la mateixa manera: els cridava al seu despatx reservat i, amb el pretext de corregir algun problema de la columna vertebral, problema físic o de creixement, els començava a realitzar un massatge i a fer tocaments als genitals que prosseguien a altres fets com fel·lacions», va dir un dels mossos.

Flagrant abús

També van assegurar que van rebre una vintena de denúncies per delictes semblants i, en alguna d'elles, s'explicitava fins i tot que altres professors havien trobat Benítez en flagrant abús d'un menor, però la majoria d'elles ja ha prescrit davant la Justícia.

El judici contra Benítez va començar ahir al voltant de les 11.45 hores després que la defensa i les acusacions no hagin arribat a un acord per reduir la petició de condemna a canvi de l'admissió dels fets. Fonts pròximes al cas van assegurar que Benítez no hauria acceptat les condicions plantejades per al pacte de confessió perquè només reconeix haver abusat d'un dels estudiants de tots els casos de què se l'acusa.

El tribunal que el jutja va rebutjar admetre com a prova un documental en el que aquest professor admetia els abusos practicats quan donava classes d'educació física, en haver-se produït la seva declaració en un àmbit «extrajudicial». Els primers a testificar van ser les quatre víctimes, que ho van fer a porta tancada per protegir la seva «intimitat» davant la gran expectació mediàtica del cas, que va revelar el 2016 Manuel Barbero, el pare d'un dels alumnes de qui va abusar.

Vicari provincial

Després d'ells, va ser el torn d'un vicari provincial de Maristes, Pere Francesc Ferré, que va ser interrogat en qualitat de representant del centre, a la fundació de la qual la Fiscalia situa com a responsable civil subsidiària.

El vicari va negar que l'escola encobrís els abusos, encara que va reconèixer que es va ocultar el primer cas denunciat sobre Benítez a la resta de famílies del centre perquè els pares afectats van demanar quedar en l'anonimat.

Va dir també que Maristes Sants-les Corts no va acomiadar l'exprofessor perquè aquest se'n va anar abans que ho fessin i que tampoc el van fer fora immediatament després de la primera denúncia perquè «el director aquell dia no estava al col·legi».

El judici continuarà avui amb la declaració del mateix Benítez, que ahir va arribar el primer al Palau de Justícia amb la cara tapada amb un passamuntanyes.

A la seva sortida, també amb la cara coberta, va dir als mitjans de comunicació que «donarà la cara», va demanar perdó a les víctimes i va assegurar que «hi havia més» docents implicats en els abusos.

De fet, el grau de coneixement de Maristes en aquests delictes és una de les qüestions clau del judici i, segons Barbero, Benítez s'hauria compromès a aclarir aquest punt davant els magistrats.

Abusos al passat

El pederasta es va limitar a indicar que avui parlarà sobre això i va atribuir els seus delictes a haver patit també abusos en el seu passat, per la qual cosa -va indicar- «instintivament ho veia com un comportament normalitzat».

La Fiscalia acusa Benítez d'haver abusat sexualment de quatre alumnes menors quan era professor d'educació física, i demana per a ell una pena de 22 anys de presó i 14 anys d'inhabilitació, a més d'una indemnització total de 70.000 euros, tant a ell com a la seva asseguradora i a la Fundació Champagnat -que gestiona el centre- com a responsable civil subsidiària.

Benítez és l'únic professor de l'escola de Germans Maristes que s'asseurà a la banqueta dels acusats, malgrat que hi ha dotze docents més que van ser denunciats per delictes semblants comesos contra una quarantena d'estudiants durant dècades i en diverses escoles de la congregació. Per la seva banda, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, va reconèixer ahir que la conselleria podria «haver fet més» amb relació al judici de Benítez.