Per a la preinscripció que comença aquest divendres, Educació manté l'oferta de l'any passat i ofereix 2.116 grups a l'escola pública, que en guanya un, i 986 a l'escola concertada, que en perd un. Així ho va explicar el conseller, Josep Bargalló, que va destacar que amb una «disminució previsible de preinscripcions», per la davallada de natalitat, «és com si l'augmentéssim». Bargalló es va comprometre a no derivar cap alumne a la concertada si la família només ha demanat places públiques. Per a l'any vinent, el creixement d'alumnat a l'ESO obliga al Departament a obrir 35 grups nous. Entre les novetats per al curs vinent, destaquen la flexibilització del batxillerat per atraure estudiants d'FP. S'oferirà una modalitat en tres anys, una doble titulació amb FP i una altra de més professionalitzadora per als qui no vulguin fer les PAU.

Una de les novetats d'enguany és l'aposta per noves modalitats de batxillerat que es duran a terme en prova pilot a Barcelona. La primera, anunciada pel Consorci, és la creació d'un batxillerat per ser cursat en 3 anys, de manera que s'adaptarà el currículum als alumnes que es consideri necessari.

A més, per primera vegada es posa en marxa un batxillerat professionalitzador, perquè sigui més competencial i orientat a l'accés als cicles formatius. Segons ha dit Bargalló, és una modalitat encarada pels alumnes que fan batxillerat però que no volen fer les PAU.

El darrer impuls d'aquesta flexibilitat al batxillerat neix amb combinació amb els cicles formatius. Per primera vegada es podrà cursar una doble titulació de batxillerat amb ensenyaments esportius i artístics.