La UGT de Catalunya ha acusat aquest dilluns els Mossos d'Esquadra d'anar "més enllà" de les indicacions de la Junta Electoral Central (JEC) en algunes actuacions a escoles el divendres passat per retirar llaços grocs. En un comunicat, el sindicat assegura que alguns agents es van "extralimitar" i van regirar calaixos i armaris personals de professors. La Federació d'Empleats dels Serveis Públics de la UGT de Catalunya lamenta la "manca de responsabilitat" dels poders públics a l'hora de garantir que els centres educatius puguin funcionar normalment com a espais de debat i convivència. També ha exigit al conseller d'Interior, Miquel Buch, una revisió a fons dels protocols i de les intervencions dels Mossos en escoles la setmana passada, amb un compromís que aquest tipus de situacions no es tornin a repetir.

"No podem tolerar que una vegada més les administracions que haurien de protegir les escoles, les utilitzin per escenificar les seves picabaralles i la seva incapacitat per arribar a acords", ha apuntat la UGT, que exigeix un "compromís ferm i clar que garanteixi plenament la llibertat d'expressió i de debat als centres, sense ingerències externes".

En aquest sentit, ha reclamat que el compliment dels requeriments de caràcter jurídic, com en el cas recent de la JEC, es faci de manera dialogada i consensuada amb les direccions, respectant sempre els drets de la comunitat educativa i evitant intervencions policials als centres educatius.