L'exdirigent d'UDC Josep Antoni Duran Lleida ha afirmat aquest dilluns que el 'procés' és "un fracàs col·lectiu" del qual tenen responsabilitat tant els catalans com la resta d'espanyols, i ha opinat que s'està més prop de la "suspensió de l'autonomia" que de la independència.

En la presentació del seu llibre "El risc de la veritat", editat per Proa, l'ara militant "de base" d'Units ha declarat que la seva obra "no pretén ser una crònica del procés", tot i que ha dit que no pretén "fugir" d'ell.

"El 'procés' és un fracàs col·lectiu, tots tenim responsabilitat, allà i aquí, i com fracàs col·lectiu hem d'intentar aportar una solució de futur", ha dit el que fora líder de la formació democratacristiana.

Per a ell, avui dia "no s'està més prop de la independència, sinó de la suspensió de l'autonomia".

La solució, afirma, no és possible si els catalans no són "capaços de reconciliar-se" entre ells, perquè si això no passa no serà possible "buscar una solució política amb l'Estat".

Per fer-ho, ha expressat que és necessari que els polítics de Catalunya "comencin a dir a la gent no el que volen escoltar, sinó allò que realment està passant".

De fet, Duran i Lleida els ha retret que "un líder polític no és aquell que veu una manifestació multitudinària i es posa davant, és aquell que sap allò que li convé al país" i intenta "convèncer".

L'exdiputat al Congrés ha tingut paraules amargues per a l'expresident de la Generalitat i excompany de CiU Artur Mas, al qual li ha clavat per la cara que va demostrar una "falta de consistència" quan el 2016 va decidir no convocar eleccions al Parlament, es va apartar de la política i va cedir la presidència de Catalunya a Carles Puigdemont amb el suport de la CUP.

Duran i Lleida ha parlat també de la transició i s'ha definit com a defensor "del règim del 78", perquè "és de les millors coses que li ha passat a Espanya en els últims segles" i en "els seus primer 30 anys ha permès gaudir de prosperitat, democràcia i benestar social".

A més, ha fet una defensa de la confluència política entre Units i el PSC, la qual ha qualificat de "molt oportuna" perquè, a Europa, els grans canvis de tot calat "els han realitzat els socialistes al costat dels democratacristians".

La presentació d'"El Risc de la veritat" ha estat introduïda pels periodistes Mònica Terribas i Josep Cuní, i l'escriptor i columnista Antoni Puigverd.

A més, a l'acte han acudit nombroses personalitats polítiques i de la societat catalana, entre ells la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera; el líder del PSC, Miquel Iceta, l'expresident de la Generalitat José Montilla, el candidat a l'alcaldia de Barcelona Manuel Valls i l'expresident de la CEOE Juan Rosell.