La Generalitat va concedir ahir el règim obert a l'exdirigent de CDC Oriol Pujol, quan es compleixen poc més de dos mesos del seu ingrés a la presó per complir la pena de dos anys i mig de presó que se li va imposar per cobrar comissions il·legals en el cas ITV.

Segons van informar fonts penitenciàries, un cop es faci efectiva la concessió del tercer grau -en la reunió de la junta de tractament de Brians 2 del proper dijous-, Oriol Pujol serà traslladat a un centre de règim obert, on haurà d'anar només a dormir cada dia, excepte els caps de setmana.

Amb la seva decisió d'ahir, la Secretaria de Mesures Penals del Departament de Justícia ratifica el tercer grau penitenciari que la junta de tractament de Brians 2 va proposar, de forma unànime, per a l'exdirigent de CDC i únic fill de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol que es va dedicar a la política.

Oriol Pujol va ingressar el passat 17 de gener a la presó Brians 2 -dins del termini que el tribunal li va donar per entrar de forma voluntària a la presó- per complir la condemna de dos anys i mig que ell mateix va acceptar, en una sentència de conformitat, per cobrar comissions il·legals i utilitzar la seva influència política per afavorir empresaris afins en l'anomenat «cas ITV».

Un cop ingressi al centre de règim obert, amb mesures de seguretat més laxes, Oriol Pujol podrà sortir per treballar o portar a terme activitats formatives o de tractament per a la seva reinserció, amb l'obligació de romandre al recinte un mínim de vuit hores.

L'exdirigent de CDC roman fins ara intern en el mòdul 7 de Brians 2 de Sant Esteve Sesrovires, un recinte que funciona mitjançant un sistema de participació i convivència entre els presos, destinat a minimitzar la conflictivitat.

Proposta de règim obert

Per proposar un tercer grau, la junta de tractament té en compte la durada de la condemna, així com factors com el risc de reincidència, el pagament de la responsabilitat civil imposada al condemnat -que Oriol Pujol sí que ha abonat-, les seves característiques personals i laborals, el suport familiar, la seva conducta i si és la seva primera pena de presó.

La decisió de la Secretaria de Mesures Penals pot ser recorreguda per la Fiscalia, de manera que seria el jutge de vigilància penitenciària qui tindria l'última paraula, tenint en compte els informes sobre l'intern confeccionats pel centre penitenciari.

Oriol Pujol, investigat al costat de la resta de la seva família en la causa per la fortuna oculta a Andorra que instrueix l'Audiència Nacional, va pactar el passat mes de juliol amb la Fiscalia Anticorrupció una condemna de dos anys i mig de presó, de manera que va evitar ser jutjat per un jurat popular.

La seva defensa, tot i això, va sol·licitar que se substituís el seu ingrés a la presó per treballs en benefici de la comunitat, una proposta que l'Audiència de Barcelona va descartar, i va obligar a Oriol Pujol entrar a la presó.

Mig milió en «mossegades»

En el seu acord amb la Fiscalia, Pujol ha reconegut que va cobrar 443.660 euros en «mossegades» a través de les factures per treballs inexistents que la seva dona, Anna Vidal, girava al seu amic íntim, l'empresari Sergi Alsina, en una trama en què va mitjançar l'exnúmero dos de la Diputació de Barcelona i excàrrec de CDC Josep Tous, qui va acceptar cinc mesos de presó substituïbles per una multa.

L'acord, que també incloïa una condemna de dos anys de presó per a Sergi Alsina, va alliberar Anna Vidal de l'ingrés a la presó a canvi d'una multa de 83.210 euros. Segons dades del Departament de Justícia de la Generalitat, un de cada tres condemnats comença a complir la seva pena en règim obert: el 2018, ho van fer 799 d'un total de 2.635 reclusos.