El Partit Nacionalista Basc i el PDeCAT concorreran per separat a les eleccions europees del 26 de maig, però signaran un acord de col·laboració postelectoral, han informat tots dos partits, després que els demòcrates catalans anunciessin que el seu candidat serà l'expresident Carles Puigdemont. Aquest acord per al Parlament europeu es va assolir en una conversa telefònica entre els màxims responsables dels dos partits nacionalistes, Andoni Ortuzar i David Bonvehí.

En un comunicat, el Partit Demòcrata va explicar que, per a les europees, ha optat per una candidatura «estrictament en clau catalana, d'internacionalització del conflicte català i de denúncia de la repressió».

Per aquesta raó, la formació ha escollit com cartell electoral a Puigdemont, que va fugir d'Espanya i resideix a Bèlgica. L'expresident català és, segons el PDeCAT, «la millor persona per encapçalar aquesta candidatura i té tota la legitimitat» i disposa, segons la seva opinió, dels drets polítics «intactes» per representar-la. El PDeCAT va subratllar que, després d'acordar amb el PNB concórrer per separat i subscriure un acord postelectoral per a l'Eurocambra, confia en seguir comptant amb els nacionalistes bascos com «aliats» en les institucions de l'Estat.

El PNB, després de descartar la coalició amb el PDeCAT, tancarà durant els pròxims dies una coalició per a les europees amb Coalició Canària i Compromís per Galícia, amb les quals té «avançades» les negociacions.

El PNB va assegurar que «entén, respecta i accepta» que la «situació política catalana porti al PDeCAT a la conformació d'una candidatura exclusivament catalanista i coherent amb el procés polític que allà es viu els últims anys».

«Això no és obstacle perquè totes dues formacions, a les que ens uneixen dècades de relació i fraternitat política, puguem seguir col·laborant en les diferents institucions parlamentàries, especialment al Parlament Europeu», va assenyalar la formació basca.

Acord de col·laboració

Així, durant els pròxims dies concretaran un acord de col·laboració postelectoral «que tindrà com a objectiu la defensa d'Euskadi i Catalunya al Parlament Europeu i la reivindicació d'una veu i d'una representació justes per a totes dues nacions en el futur d'Europa, així com la recerca de solucions al problema no resolt de l'encaix d'Euskadi i Catalunya, tant en el marc de l'Estat espanyol com a la Unió Europea».

El PNB considera «legítim» que el PDeCAT vulgui una candidatura «netament catalana» a les eleccions europees per donar «unitat d'acció política» en relació a l'estratègia de les generals i les municipals. Amb tot, va explicar el president Andoni Ortuzar, la decisió de trencar una possible candidatura va ser «conjunta».

«Vèiem difícil casar les aspiracions exclusivament catalanistes que tenia l'opció que propugnava el PDeCAT amb una llista en què no només hi aniria el PNB», va admetre als mitjans des de Brussel·les després de parlar per telèfon amb David Bonvehí.

En aquest sentit, va recordar Ortuzar, el PNB té «relacions» amb Coalición Canaria i Compromiso por Galicia, amb qui espera «formalitzar» una coalició en els pròxims dies. El president de la formació basca va negar que la decisió s'hagi basat en la figura de Carles Puigdemont com a cap de llista però va donar a entendre que hi ha tingut a veure. «Nosaltres acceptem l'autonomia de cada partit però entenem que és una operació de Catalunya».