Diverses consellerias de la Generalitat estan retirant al llarg d'aquest divendres els llaços grocs i blancs, pancartes i fotos dels dirigents polítics empresonats, després del requeriment la Junta Electoral Central (JEC).

La primera a retirar la simbologia ha estat la Conselleria d'Economia, que ha tret el llaç blanc a primera hora del matí i que l'ha substituir pel groc després de requerir-ho la JEC, i fonts del departament han explicat a Europa Press que no han donat "cap ordre de retirar-los", sinó que han estat els treballadors els que ho han fet.

Fonts de la Conselleria d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència han explicat a Europa Press que a mig matí han retirat els llaços blancs que hi havia a l'edifici públic "abans que arribessin els Mossos".

En la Conselleria de Cultura, fonts del departament han explicat a Europa Press que no hi ha hagut cap requeriment de la policia catalana i, a les 12 hores, treballadors del departament han començat a retirar els llaços "de manera molt civilitzada".

"No hi ha hagut ordres de la consellera, sinó que ha, estat, més o menys espontàniament, els treballadors els que han retirat els llaços dels espais públics", assenyalen les mateixes fonts, que subratllen que als espais privats als quals no accedeix cap públic els símbols es mantenen.

En el departament d'Interior hi havia dues pancartes que demanaven la llibertat dels "presos polítics i la tornada dels exiliats", més tard es van penjar llaços i, aquest divendres, han retirat tots els símbols.

La tarda d'aquest divendres, agents de Mossos s'han adreçat a edificis com la seu de la Conselleria de Justícia, en què han revisat la retirada de cartells en els quals posava la paraula 'groc', segons han informat fonts coneixedores a Europa Press.

En la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació s'havien penjat fotos dels dirigents encausats per l'1-O, llaços i s'havien col·locat adhesius d'animals de color groc a la porta i un lema que hi deia 'Els jutgen a ells. Ens jutgen a tots'.

Sobre les 15 hores agents dels Mossos d'Esquadra han anat en persona en el departament i els han requerit la retirada dels símbols: de les fotos dels dirigents polítics i els llaços.

Malgrat que els agents no ho han requerit, sobre les 18.00 un operari de neteja de la Conselleria ha retirat els dibuixos d'animals grocs que hi havia a l'entrada, han explicat a Europa Press fonts de la Conselleria.

PANCARTES A LA GENERALITAT

Al Palau de la Generalitat el dijous van situar una pancarta amb un llaç blanc i el lema 'Llibertat presos polítics i exiliats' sobre la pancarta que hi havia penjada amb el mateix lema i el llaç groc.

A les 12.27, dos treballadors de la Generalitat han retirat aquesta pancarta amb el llaç groc i la que hi penjava de la façana.

Tanmateix, a les 15 hores, han tornat a penjar una altra pancarta a la balconada del Palau que a les 19.00 segueix penjada i en què es pot llegir: 'Llibertat d'opinió i expressió. Article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans'.