L'alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó, serà la nova consellera de la Presidència de la Generalitat en substitució d'Elsa Artadi, que abandonarà el govern de Quim Torra per ser candidata de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona a les eleccions municipals de maig. El relleu probablement s'efectuarà la setmana que ve, coincidint amb l'altre canvi en el govern pendent, el de la consellera de Cultura, Laura Borràs, que ha d'abandonar l'executiu com a molt tard diumenge per ser candidata de JxCat a les eleccions generals.

Budó és alcaldessa de la Garriga des de 2011, localitat on resideix des de petita. És llicenciada en Farmàcia, es va afiliar a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) el 2002 i va ser candidata de JxCat a les eleccions del 21 de desembre del 2017, encara que no va arribar a entrar al Parlament. Forma part de la direcció del PDeCAT com a responsable de l'àmbit territorial de les comarques de Barcelona, i és propera a l'exconseller pres Jordi Turull.

Paral·lelament, la directora de l'Institut Ramon Llull i extreballadora del Diari de Girona Iolanda Batallé i la directora general de Cooperació i Cultura, Àngels Ponsa (PDeCAT), són dos dels noms que s'estan tenint en compte per substituir la consellera de Cultura. Batallé, llicenciada en Filologia i Ciències de la Informació, és professora, editora i escriptora, i va ser nomenada directora de l'Institut Ramon Llull el setembre de l'any passat, la primera dona en assumir aquest càrrec.