La Delegació del Govern a Catalunya va remetre ahir a la Junta Electoral Central (JEC) un escrit en el qual detalla que passades les 15.00 hores una dotzena d'edificis del Govern català, inclòs el Palau de la Generalitat, seguien exhibint llaços grocs malgrat el requeriment de la JEC.

Fonts de l'Executiu van recordar que la Junta Electoral és la competent per fer els següents passos, tant si decidís remetre els fets a la Fiscalia com si ordenés a les forces d'ordre públic el compliment de la seva instrucció de retirar els llaços.

En aquest cas, aquesta tasca correspondria als Mossos d'Esquadra, com a policia integral desplegada a la Comunitat Autònoma de Catalunya.

La delegació del Govern va comunicar que, d'acord amb les fotografies enviades a la Junta Electoral Central, encara hi ha llaços grocs i altres elements al Palau de la Generalitat i les conselleries de Governació i Relacions Institucionals, Cultura, Territori i Sostenibilitat, Empresa i Ocupació , Interior, Economia i Coneixement, Agricultura, Ramaderia i Pesca, i Salut.

La presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, ha recordat aquest dimarts a Quim Torra que, com a president de la Generalitat, ha de «donar exemple sempre» i complir la llei que «obliga a tots».

El portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, va titllar de «vergonya» que Torra no hagi retirat els llaços grocs i les estelades.

La portaveu de PSC-Units al Parlament, Eva Granados, considera que el Govern hauria de complir els requeriments de la JEC a fi de «garantir la neutralitat de les institucions».

La diputada de Catalunya en Comú Podem Marta Ribas va dir preferir que s'atenguin els requeriments de la JEC, per evitar «la judicialització de la campanya i de la política».

Ensenyament del Vallès

Els Serveis Territorials d'Ensenyament del Vallès Occidental van retirar els sis llaços grocs que fins la setmana passada lluïen a la façana de l'edifici ubicat a la Gran Via de Sabadell. La consellera de Presidència, Elsa Artadi, va explicar que la Junta Electoral Central va fer arribar una instrucció directa a aquest ens perquè despengés aquests elements de l'edifici públic. Els responsables de l'ens van procedir a treure els llaços divendres passat.

Aquests símbols feia mesos que estaven col·locats a la part interior de la vidrera de l'entrada principal de l'edifici. El passat 8 de març, durant la manifestació del Dia de la Dona, diverses persones van resseguir amb esprai lila la silueta dels llaços, un dibuix que encara aquest dimarts es pot veure clarament.

El secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, va recordar ahir a Torra que retirar els llaços grocs dels edificis públics és «una ordre» de la Junta Electoral Central que «no és voluntària» i que «ha d'executar-se». Les vies estan previstes i no estan sotmeses a cap voluntat ni cal fer res extraordinari», va recalcar. Així, va assenyalar que en el cas que «no s'obeeixi es procedirà a l'execució d'aquesta resolució».