Ja són cinc les denúncies d'abusos sexuals contra l'orde dels Caputxins. Després que un home de més de 70 anys denunciés a TV3 els abusos que li hauria fet un caputxí ja mort que dirigia l'Escola Escolania de Pompeia, a Barcelona, entre el 1950 i el 1955, quatre persones més van explicar el seu cas. Una ho va fer igualment a la televisió, i les altres tres van respondre a la crida feta des dels propis caputxins reclamant informació de tot aquell que pogués haver estat víctima d'abusos per part d'un membre de la seva orde. Els caputxins, que compten en aquesta qüestió amb l'assessorament de la fundació Vicki Bernadet, que lluita contra els abusos sexuals infantils, van anunciar que estudiaran cada cas i que, si cal, els posaran en coneixement del Vaticà.

El provincial dels Caputxins de Catalunya i les Balears, fra Eduard Rey, es va comprometre a investigar els abusos sexuals que hauria comès als anys 50 el director de l'antic Col·legi Escolania de Pompeia de Barcelona, fra José María de Vera (Alfonso Ramón Uribe), que va morir el 1997. Rey va demanar als antics alumnes d'aquest col·legi que li facin arribar qualsevol informació que tinguin sobre aquest frare, després que un exalumne del col·legi ha explicat a TV3 els abusos als quals el va sotmetre el religiós entre el 1950 i el 1955 i que «encara no el deixen dormir». L'exalumne va relatar que, entre altres perversitats, el director de l'escola l'obligava a ficar la seva mà sota els seus hàbits i masturbar-lo.

«Fem una crida a qui tingui més informació sobre fra José María de Vera i de l'escola de Pompeia, que ens la faci arribar. Estem oberts i volem saber la veritat», va dir el provincial. El col·legi Escolania de Pompeia va estar obert entre el 1912 i el 1970, oferia educació escolar gratuïta a nens i joves de famílies sense recursos i alguns dels alumnes també formaven part de l'escolania que cantava als oficis a l'església de Pompeia.

Vera, caputxí des del 1928, va ser el seu director del 1939 al 1957 i va ser acusat per aquest exalumne en el primer cas d'abusos que afecta aquesta congregació, després que s'hagin destapat casos a Catalunya que han afectat maristes, jesuïtes, claretians i benedictins de Montserrat, entre d'altres.

«Quan t'arriba una notícia d'aquest tipus et deixa gelat. Encara que es tracta d'un cas de fa 70 anys i d'una escola que va tancar en fa 50, ens deixa avergonyits i dolguts saber que un frare havia fet coses d'aquesta envergadura. No queda cap frare viu dels que eren a la comunitat en aquell moment que ens puguin explicar una versió dels fets des de dins», va explicar el provincial.