L'exmagistrat de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón considera que «s'hauria de permetre» a l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont recollir la seva acta d'eurodiputat a Espanya i tornar a Bèlgica si finalment obté un escó al Parlament Europeu, atès que preval la immunitat parlamentària i, amb la llei a la mà, no podria infringir-se.

«S'haurà de permetre que prometi o juri el càrrec, reculli la seva acta i ocupi el seu escó», va assenyalar sobre la «complexa» situació que s'obre amb les eleccions al Parlament Europeu i la concurrència de Puigdemont.

Segons va explicar, si l'expresident «adquireix aquesta qualitat» d'eurodiputat electe i acudeix a Espanya a buscar la seva acta, «no se li podria impedir, encara que se'l detingués, que adquireixi la seva condició, i a partir d'aquell moment hauria de ser posat en llibertat perquè l'única solució (per limitar els seus drets polítics) és que estigui processat, a la presó provisional i en ferm». Altrament, manté intactes els seus drets polítics.

«No hi ha temps perquè arribi, processar-lo, recórrer, resoldre el recurs i que quedi ferm. Això són tres mesos. Adquiriria aquesta condició d'eurodiputat, no podria estar a la presó i hauria de tenir autorització per sortir i entrar del país perquè el Parlament Europeu és a Brussel·les. A més, s'hauria de demanar el suplicatori per part del Suprem al Parlament Europeu i que aquest, després de la votació corresponent, digui que se'l pot jutjar a Espanya», va dir.