L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va decidir retirar el llaç groc que penjava de la façana de l'ajuntament en ordenar-li la Junta Electoral Central (JEC) que ho fes abans de 12 hores. El líder del grup municipal del PPC, Alberto Fernández Díaz, va presentar un escrit davant la Junta Electoral per demanar-ne la retirada, quelcom que l'organisme va ordenar a l'Ajuntament que fes immediatament. Segons el document fet públic per Fernández Díaz, la Junta Electoral entén que «el fet de posar llaços grocs al mobiliari públic, així com altres símbols, pancartes o banderes estelades és un acte que vulnera de manera flagrant la neutralitat de l'Ajuntament de Barcelona».

El president català, Quim Torra, va advertir ahir a la JEC de la «impossibilitat» de complir la seva ordre sobre la retirada d'estelades i llaços grocs dels edificis públics dependents de la Generalitat.

Torra va enviar dimecres a la JEC un escrit en el qual al·legava la «dificultat legal de complir» el requeriment de retirar estelades i llaços grocs i li demanava «reconsiderar» la seva decisió.

En una visita al Port de Tarragona, Torra es va reafirmar en la seva negativa a retirar la simbologia al·ludida per la JEC: «Denunciem un nou intent de l'Estat per limitar i vulnerar un dels nostres drets essencials», va assenyalar.

«No renunciarem mai al dret a la llibertat d'expressió, ni al de protesta, ni al de manifestació», va subratllar el president, que va afirmar que «mantenir els llaços grocs i les estelades és llibertat d'expressió», segons va ifnromar la Generalitat en un comunicat.

Torra va tornar a demanar a la JEC que reconsideri el seu requeriment davant el que considera que és «una nova vulneració de la llibertat d'expressió i, sobretot, davant la impossibilitat que una ordre com aquesta es pugui complir».

En aquest sentit, va al·legar que hi ha «centenars d'edificis públics i hi ha milers de funcionaris que legítimament expressen també la seva protesta i el seu rebuig a la situació d'aquesta presó i d'aquest exili injustos posant llaços grocs als seus llocs de treball».

«Jo no limitaré mai la llibertat d'expressió dels funcionaris ni de cap ciutadà de Catalunya», va insistir Torra, que va assegurar: «En aquest país no volem viure amb por i no viurem amb por».

També Cs va presentar un escrit a la Junta Electoral Central en el qual sol·licita que es doni l'ordre a Interior i als Mossos perquè retirin els símbols «separatistes» de la Generalitat i que, a més, traslladi el cas a Fiscalia per una possible «responsabilitat penal» del president català, Quim Torra.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va advertir que si Torra no retira els llaços ha de «caure tot el pes de la llei» sobre qui incompleixi.