El president del tribunal, Manuel Marchena -després d'una deliberació amb la resta de membres- ha decidit no deixar a la fiscalia preguntar a Trapero sobre dues reunions que va mantenir amb Puigdemont i membres del Govern dies abans del referèndum. El tribunal, per unanimitat, considera que com que la fiscalia no ha demanat aquest testimoni -i en aplicació de l'article 708 de la Lecrim- preguntar aspectes que no ha plantejat l'acusació que l'ha demanat (en aquest cas, Vox) "desborda els límits dels desenvolupament de la prova". Encara tenen opció de preguntar sobre aquestes reunions les defenses que han sol·licitat el testimoni del major: la de Sànchez, Cuixart i Forn.

Abans del recés per dinar, el fiscal Javier Zaragoza ha preguntat a Trapero per les reunions que va mantenir amb Puigdemont i membres del Govern els dies 26 i 28 de setembre. El major ha reconegut que les va demanar ell personalment les dues per tractar la posició dels Mossos davant la convocatòria del referèndum. Aquestes reunions han sortit abans en el judici, i els comissaris Emili Quevedo i Manel Castellví van assenyalar que es va demanar a Puigdemont que desconvoqués el referèndum i que ell es va escudar en què "tenia un mandat" de les eleccions i els va dir que tiraria endavant les votacions.

En aquest punt, el lletrat de Forn, Xavier Melero, ha interromput i ha recordat al tribunal que en ocasions anteriors no s'havia deixat preguntar a testimonis que no havien demanat sobre temes que no havien sortit prèviament. Trapero declara a petició de Vox i de les defenses de Cuixart, Sànchez i Forn. Però en l'únic interrogatori fins al moment -el de Vox- el lletrat Javier Ortega Smith no ha preguntat sobre aquestes reunions. És per això que Forn ha alertat el tribunal sobre aquesta qüestió.

Després d'una deliberació dels membres del tribunal, Marchena ha dit que per unanimitat han mantingut el criteri que havien usat en ocasions anteriors. La fiscalia s'ha queixat perquè aquests fets estaven inclosos en l'escrit d'acusació, tot i que el ministeri públic no havia sol·licitat aquest testimoni.

Marchena ha hagut d'evitar un segon intent de la fiscalia d'introduir aquesta reunió en una pregunta posterior. "Per més habilitat de la fiscalia i tot i la disposició del testimoni no pot preguntar sobre aquesta reunió", ha manifestat.