El govern espanyol impugnarà davant el Tribunal Constitucional (TC) la creació de la comissió d’investigació del Parlament sobre la monarquia, segons ha avançat El Períodico i ha confirmat l’ACN de fonts de La Moncloa. L’executiu espanyol considera que la cambra catalana va més enllà de les seves competències perquè crea una comissió per investigar activitats “delictives” o “irregulars” de persones vinculades a la família reial espanyola. La impugnació incorporarà la petició perquè s’apliqui l’article 161.2 de la Constitució, que suposa la suspensió automàtica de les lleis o decisions impugnades per l’executiu espanyol en el moment en què el TC admeti a tràmit l’escrit.

L’executiu espanyol ja ha sol·licitat al Consell d’Estat que emeti el seu informe -preceptiu però no vinculant- sobre el recurs que presentarà en breu al registre del TC. Segons fonts de La Moncloa, l’executiu presenta el recurs pels mateixos motius en què ho ha fet en dues ocasions anteriors, en què ha portat també al Constitucional la reprovació del rei Felip VI per part de la cambra catalana i una moció que refermava la declaració de novembre del 2015.

El recurs tindrà com a primer objectiu aconseguir una suspensió cautelar per part del Tribunal Constitucional, que deixarà sense efecte l’acord per a la creació de la comissió. Ho farà introduint al recurs la petició perquè s’apliqui l’article 161.2 de la Constitució que estableix que els textos autonòmics impugnats per l’executiu espanyol deixen queden en suspens -per un període inicial de cinc mesos- des del moment en què el TC admet a tràmit l'escrit.

Segons fonts de La Moncloa, el recurs argumentarà que el Parlament ha anat més enllà de les seves funcions en pretendre investigar activitats de persones relacionades amb la monarquia. “No és competent”, afirmen aquestes veus de l’executiu espanyol, que sostenen que l’argumentació serà similar a la que va constar al recurs contra la decisió del Parlament de reprovar Felip VI.