El comitè d'empresa del Metro de Barcelona va denunciar ahir que s'ha detectat el primer treballador en actiu del suburbà afectat per asbestosi per exposició a l'amiant, després que amb anterioritat es confirmés la malaltia en un empleat ja jubilat.

La presidenta de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Mercedes Vidal, va assegurar de la seva banda que no tenen coneixement d'aquest cas i que, de les 600 revisions efectuades al mateix nombre de treballadors del suburbà, només en 22 s'ha evidenciat manifestacions pulmonars per contacte amb l'amiant, però cap d'aquestes persones ha desenvolupat la malaltia. El cas denunciat pel comitè és el d'un home que encara treballa al metro, que durant 40 anys ha estat destinat als tallers de la cotxera de Vilapiscina i a qui es va detectar la malaltia en un TAC realitzat a l'octubre del 2018.

El comitè d'empresa del Metro, compost per vuit sindicats, va denunciar en roda de premsa a Barcelona que no ha tingut «més remei» que denunciar aquest cas perquè, segons el seu parer, TMB «oculta informació» sobre la situació «tan greu» que es viu al Metro barceloní per la presència d'amiant. El treballador afectat, Rafael Rubio, va explicar que ja l'any 2015 va acudir a l'hospital Germans Trias després d'haver vomitat sang.

Baixa laboral a dos treballadors

TMB va informar ahir que donarà la baixa laboral a dues persones que, després de passar una part del reconeixement mèdic que fa als treballadors que han pogut estar exposats a fibres d'amiant, necessiten ser operats, però no confirma si és per asbestosi. Fonts de TMB van indicar que en aquests dos casos «no s'ha pogut determinar» la relació amb l'amiant.