La declaració de l'excap dels Mossos, el major Josep Lluís Trapero, és el plat fort de la sessió d'aquest dijous al Tribunal Suprem. El que fou responsable de la policia catalana fins l'aplicació del 155 està investigat a l'Audiència Nacional per rebel·lió (li demanen 11 anys de presó i està pendent de judici). Per això, fonts de la defensa no volen desvetllar fins que li toqui declarar què farà: acollir-se al dret a no declarar, respondre totes les parts o seleccionar les preguntes per evitar aquelles que el pugui perjudicar. Fins ara, el seu nom ha sortit en nombroses ocasions al judici. També estan citats altres investigats al jutjat 13 de Barcelona com Santi Vidal, Josep Maria Jové, Antoni Molons o Carles Viver Pi i Sunyer. Alguns no testificaran, com és el cas del jutge Vidal o Antoni Molons.

Fins ara, exmembres del govern espanyol -com el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido- i comandaments policials de la Guàrdia Civil i la policia espanyola han acusat els Mossos "d'inacció i passivitat" l'1-O i de "facilitar" les votacions . En canvi, dos comissaris del cos -Manel Castellví i Emili Quevedo- han tancat files amb el que va ser el seu cap i han defensat l'operatiu de l'1-O. També ha detallat que Trapero va dir sempre al Govern que els Mossos complirien el mandat judicial d'aturar el referèndum i que, fins a dues vegades, va demanar a Puigdemont que el desconvoqués.

Trapero està citat a les onze del matí a petició de Vox i diverses defenses (Cuixart, Sànchez i Forn) i tindrà l'oportunitat d'explicar-se abans no sigui jutjat a l'Audiència Nacional (el judici no té data encara). El major dels Mossos s'enfronta a 11 anys de presó en aquell tribunal, acusat per la fiscalia de rebel·lió. Fonts properes al major apunten que té ganes de declarar però la seva defensa no aclareix quina opció prendrà.

Testimonis investigats

Trapero no és l'únic testimoni que està citat a declarar aquest dijous i que arriba al Suprem quan ja està investigat per un altre tribunal. Per exemple, estan citats l'exdirector general de Mitjans de Comunicació, Antoni Molons, el jutge i exsenador d'ERC, Santi Vidal, o el portaveu del Pacte nacional pel referèndum, Carles Viver Pi i Sunyer; tots ells investigats al 13. També ho està l'exnúmero 2 de Junqueras, Josep Maria Jové, investigat al TSJC. Alguns no declararan, com és el cas de Molons i Vidal i també s'hi podrien afegir Viver Pi i Sunyer i Jové.

A banda de Trapero, al matí també estan citats l'exdirectora de serveis de Presidència, Teresa Prohias, (condemnada pel Tribunal de Comptes pel 9-N), el subsecretari del Ministeri d'Hisenda en el moment dels fets, Felipe Martínez, i un tècnic de la direcció de serveis del Departament de Treball, David Badal.