El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, va reconèixer ahir que la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) s'atorga només a un 30% dels qui la sol·liciten i ha informat que actualment hi ha 120.004 persones que reben aquesta prestació, d'uns 600 euros al mes.

El Homrani, que ahir va comparèixer a la comissió parlamentària d'Afers Socials per avaluar l'aplicació de l'RGC davant les crítiques de les entitats socials, que l'acusen de rebutjar la majoria de peticions, va destacar que la taxa d'acceptacions de les sol·licituds ha crescut un 21% respecte al juny del 2017.

L'RGC, que va ser adoptada mitjançant una llei impulsada a través d'una Iniciativa Legislativa Popular (ILP), és una prestació que pretén garantir un mínim de vida digna a les persones i famílies en situació de pobresa.

Això no obstant, segons va informar el conseller, entre setembre i juny del 2017 només s'acceptaven el 9% de les sol·licituds, el 2018 es van acceptar el 14% i fins al 7 de març del 2019 s'han acceptat el 30%. El Homrani va dir que aquestes dades demostren «el treball ben fet, no per la meva part, sinó de tot el Departament, i ho valoro», i va recordar que la llei establia l'any 2020 com a límit per desenvolupar-la completament.

«Racisme estructural»

Paral·lelament, el Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) va destacar que els últims atacs a menors migrants no acompanyats, els anomenats MENAs, «no són fets aïllats», sinó que formen part d'un «racisme estructural». La Generalitat ultima un protocol, a petició dels ajuntaments, per establir com comunicar als veïns l'acollida de menors estrangers no acompanyats (MENAs).