Els Mossos van advertir dues vegades a l'expresident Carles Puigdemont que desconvoqués el referèndum davant possibles enfrontaments «pel clima de tensió» a Catalunya, però aquest es va negar escudat en un «mandat» popular, mentre que Oriol Junqueras els va assegurar que «no hi hauria cap tipus de resistència». Emili Quevedo, màxim encarregat del disseny de l'operatiu dels Mossos per a l'1-O, va comparèixer davant del Tribunal Suprem per corroborar el testimoni de Manel Castellví, un altre alt comandament de la policia autonòmica, a l'hora d'incriminar directament Puigdemont com el responsable de seguir endavant amb el referèndum, desoint les advertències de «problemes de seguretat» per a aquella jornada.

Ho van fer en sengles reunions el 26 i 28 d'agost del 2017 en les quals «òbviament», va dir, els Mossos els van traslladar la possibilitat de «xocs» i «enfrontaments» entre els concentrats i les forces de seguretat de l'Estat fent constar diverses vegades que la seva prioritat era complir l'ordre judicial d'impedir el referèndum.

Però la resposta de Puigdemont, la presència del qual en aquelles reunions deixava veure que «eren reunions gairebé sense precedents», va explicar Quevedo, va ser contundent: «Va dir que el Govern tenia un mandat per complir i que el complirien i tirarien endavant, perquè havia estat avalat pels resultats electorals».

En aquelles cites, va detallar, Forn va callar i Junqueras, que només va ser-hi en la del 28, «va dir que no hi hauria cap tipus de resistència» i que «quan els agents intervinguessin, la gent deixaria que pacíficament els cossos policials actuessin» per complir amb el mandat judicial de tancar col·legis i requisar les urnes.

«És obvi que ells coneixien que una cosa i una altra era incompatible», va afegir Quevedo, qui va revelar que la policia catalana era conscient que hi havia «una possibilitat real» de no poder impedir l'1-O.

I és per aquest motiu, va destacar, que era «molt important» comptar amb el suport dels 6.000 policies i guàrdies civils destinats l'1-O davant la necessitat que els agents tinguessin «una mínima capacitat dissuasòria». A diferència del que va indicar el Govern a la Junta de Seguretat del 28 de setembre, on va dir que els Mossos tenien capacitat suficient per impedir l'1-O, ahir Quevedo va reconèixer que donada «l'envergadura» del dispositiu policial, era «molt important i molt rellevant» comptar amb el «suport» de la Policia i la Guàrdia Civil.

El dispositiu dels Mossos, segons va precisar Quevedo, buscava tenir «com menys presència policial», amb «almenys dos o tres uniformats», però en «tots i cadascun dels centres».

A banda de tancar el col·legi, cosa que «desafortunadament» només va passar en 24 ocasions a primera hora de la jornada, va dir, l'objectiu era obtenir una «informació veraç» del que passava.