Mossos d'Esquadra de la divisió d'investigació criminal van irrompre ahir al matí a l'ajuntament de Deltebre per portar a terme una operació anticorrupció en la qual es va detenir, entre d'altres, l'exalcalde del municipi per ERC, Gervasi Aspa, i el secretari municipal.

Tots dos van ser posats en llibertat poques hores després, un cop van haver prestat declaració en seu policial, encara que continuen com a investigats en la causa a l'espera de ser citats pel jutge.

La investigació, tutelada pel Jutjat d'Instrucció número 2 de Tortosa, se centra en delictes contra l'administració pública i falsedat documental, en concret els mandats 2007-2011 i 2011-2015, i es troba sota secret de sumari.

En el primer d'aquests, governava ERC amb Gervasi Aspa com a alcalde, i en el segon també va ser alcalde Aspa durant dos anys i, posteriorment, els dos últims anys ho va ser el socialista José Emilio Bertomeu.

Diverses diligències

Segons va informar el TSJC, en el marc d'aquesta causa es van practicar diverses diligències i, encara que la magistrada no va ordenar cap detenció, els Mossos van efectuar almenys 6 detencions policials dins de la investigació, en concret de funcionaris i exfuncionaris del consistori, a més de l'exalcalde Gervasi Aspa i del secretari municipal.

La causa, sota secret de sumari, es troba oberta des del mes de desembre del 2017 i investiga un presumpte delicte de prevaricació comès a l'Ajuntament de Deltebre durant el període 2007-2015, segons va detallar el TSJC.

Poc després de conèixer-se la notícia, l'Executiva Nacional d'ERC va acordar la «suspensió immediata de militància, així com l'obertura d'un expedient informatiu» contra l'exalcalde de Deltebre i expresident de la Federació dels republicans en les Terres de l'Ebre, tal com preveu el codi ètic del partit.

Operatiu a Almacelles

La Guàrdia Civil va entrar ahir a l'ajuntament d'Almacelles i al museu del municipi per suposades contractacions irregulars, segons van explicar a l'ACN fonts judicials. El consistori va explicar a través de Twitter que els agents es van personar a l'ajuntament amb una ordre amb l'objectiu de recavar informació sobre diferents expedients antics.