El diputat de la CUP Carles Riera ha explicat que la formació anticapitalista debat sobre la possibilitat de demanar eleccions anticipades al Parlament davant del "bloqueig" del Govern i de la majoria independentista. "No ho podem descartar. Dins del debat estratègic en el què estem, aquesta és una opció que està sobre la taula", ha admès Riera en una entrevista a 'Els Matins de TV3'. "O comencem a arribar a un acord estratègic per autodeterminar-nos i després complir-ho o això no va enlloc. Si es confirma que no va enlloc, serà inevitable encarar unes eleccions que permetin capgirar aquesta situació", ha argumentat. D'altra banda, ha tret importància a la posició de Poble Lliure favorable a presentar-se a les eleccions del 28-A ja que, per la CUP, aquest és un "tema menor".

Segons Riera, en el context actual el Govern, la Mesa del Parlament i la majoria parlamentària estan en una situació de "bloqueig i atzucac" perquè l'Estat diu que no parlarà d'autodeterminació i la majoria independentista continua dient que s'ha de parlar d'autodeterminació amb l'Estat. En conseqüència, segons el diputat cupaire, "tothom veu que el Govern i el Parlament no van enlloc i que no s'avança en sobirania ni en drets civils i polítics".

"O això canvia i el Govern i la majoria parlamentària es posa en marxa, comença a desobeir unilateralment i comença a desenvolupar polítiques de drets socials, civils i polítics que són impossible de desenvolupar dins de l'Estat, o comencem a arribar a un acord estratègic per autodeterminar-nos i després complir-ho o això no va enlloc", ha conclòs.

I és que per a Riera probablement l'únic que aguanta el Govern es el judici en marxa sobre l'1-O i ha defensat que no s'han d'esperar les sentències per desobeir perquè l'Estat actua amb voluntat de venjança i ja es poden imaginar aquestes sentències.

La CUP defensa que primer s'ha de trencar i després obrir un diàleg multilateral amb l'argument que "l'única manera d'avançar és a través del conflicte". Una posició que en el context actual dista de la que defensa tant JxCat com ERC, que prioritzen obrir ara un diàleg amb l'Estat. Riera considera que posar "expectatives, confiança i esperança en el diàleg amb l'Estat és contraproduent perquè és una ficció, és idealista i no porta enlloc".

En clau interna, Riera ha tret ferro al fet que Poble Lliure aposti perquè la CUP es presenti a les eleccions espanyoles del 28-A malgrat el Consell Polític de la formació anticapitalista decidís aquest diumenge no presentar-s'hi. Riera ha defensat que el moviment es manté cohesionat sobre les qüestions centrals i ha afegit que amb els temes que consideren menors, com les eleccions espanyoles, és "lògic i respectable" que hi hagi diverses línies d'actuació.

Preguntat per si la CUP demanarà el vot per Poble Lliure en cas que aquest s'acabi presentant a les eleccions del 28-A, Riera ha respost que el Consell Polític decidirà el 23 de març el posicionament polític més concret sobre les eleccions espanyoles després de decidir que la CUP com a tal no hi concorrerà.