L'asseguradora d'una ginecòloga privada haurà de pagar 45.592 euros a una pacient per un retard de cinc mesos en el diagnòstic d'un càncer de mama. Així ho ha sentenciat el jutjat de primera instància número 20 de Barcelona. La pacient va anar a la consulta de la seva ginecòloga habitual al novembre del 2012 perquè s'havia notat dolor a la mama esquerra i un bony. La doctora li va fer una ecografia i va constatar l'existència d'un nòdul. Va fer-li també una punció però la pacient es queixa que ningú la va trucar per comunicar-li els resultats. És més, assegura que ho va fer ella mateixa i li van dir que tot estava en ordre. Ara bé, cinc mesos després va tornar a la consulta perquè tenia més dolor i el bony havia crescut.

La doctora va comprovar que el nòdul havia crescut. També li van entregar els resultats de la punció, amb l'argument que no l'havien pogut localitzar perquè la pacient havia canviat de telèfon, fet que ella nega. El retard de cinc mesos va provocar el creixement del tumor i també l'afectació ganglionar. La dona va ser operada i va sotmetre's a radioteràpia i quimioteràpia. També va rebre tractament psicològic.

La jutgessa considera que es va produir negligència perquè no es va contactar amb la pacient tot i que la doctora tenia sospites de càncer. També considera negligent que es fes la punció sense una mamografia prèvia per afinar més la zona on calia punxar. A més del creixement del tumor, el retard també va provocar l'aparició de ganglis, el que va provocar que se li practiqués una limfadenectomia axil·lar, deixant-li problemes a l'espatlla i el braç. La pacient era mossa de magatzem i no va poder tornar a treballar. Des del 2018 té la incapacitat permanent total.

Ara bé, la jutgessa constata que un diagnòstic cinc mesos abans no hauria evitat l'extirpació del tumor, ni tampoc té proves per assegurar que la pacient tampoc hagués hagut de sotmetre's a radioteràpia i quimioteràpia.

El cas l'ha portat una advocada adscrita als serveis jurídics de l'associació El Defensor del Pacient a Catalunya.