10 de març de 2019
10.03.2019
Eleccions Europees

Puigdemont serà el candidat de JxCat al Parlament Europeu

PDeCAT i JxCat acorden que Sànchez, Borràs, Nogueras i Tremosa encapçalin la llista del 28-A per Barcelona

10.03.2019 | 18:06
L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

JxCat ha tancat aquest diumenge la pràctica totalitat de les llistes electorals més destacades dels propers períodes. Una de les sorpreses que han saltat és la decisió, fruit del pacte amb el PDeCAT, que el cap de llista al Parlament Europeu en les eleccions del 26 de maig sigui l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. Ha estat l'encara consellera de la Presidència, Elsa Artadi, qui ho ha anunciat des del local de JxCat. I poc després el mateix Puigdemont assegurava a Twitter que serà el candidat a l'Eurocambra perquè "és el moment de fer un pas més per internacionalitzar el dret a l'autodeterminació de Catalunya des del cor d'Europa per a tot el món".

Acord per a les generals

El PDeCAT i JxCat han acordat que el president de la Crida i del grup parlamentari, Jordi Sànchez (1); la consellera Laura Borràs (2); la vicepresidenta del partit, Míriam Nogueras (3) i l'eurodiputat Ramon Tremosa (4) encapçalin la llista de JxCat a les eleccions espanyoles del 28-A. El Consell Nacional del PDeCAT ha avalat que Nogueras ocupi aquests lloc de la candidatura, després d'una entesa amb l'entorn de JxCat. Així, l'expresident del Govern Carles Puigdemont ha imposat la seva intenció de situar persones afines a la seva figura com a números 1 i 2. La relació amb el PDeCAT s'ha tensat les últimes hores ja que quadres territorials i de la direcció s'oposaven a acceptar que Sànchez i Borràs -externs al PDeCAT- ocupessin les primeres posicions de la llista per Barcelona.

L'acord inclou que tres "presos polítics" liderin les llistes de Barcelona, Lleida i Tarragona, i un independent ho faci per Girona. A més, l'entesa remarca que Tremosa concorri com a independent, tot i tenir carnet del PDeCAT. Així, la llista per Barcelona a les espanyoles la formaran Sànchez (independent), Nogueras (PDeCAT) i Tremosa (independent). A Lleida el cap de llista serà Jordi Turull (PDeCAT), seguit de l'alcaldessa de Térmens i presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concepció Canyadell (PDeCAT); Rosa Borrell (independent); un altre membre del PDeCAT i un nou independent.

La candidatura de Tarragona l'encapçalarà Josep Rull, seguit del diputat al Congrés i secretari d'Organització del PDeCAT, Ferran Bel. Els seguiran un altre independent i un nou dirigent del PDeCAT. L'advocat de Puigdemont, Jaume Alonso Cuevillas, serà el cap de llista per Girona, i el diputat al Congrés i líder de la JNC, Sergi Miquel, serà el número dos. L'exconsellera socialista Marina Geli, que ja va ser candidata de JxCat el 21-D, ocuparà la tercera posició de la llista.

Pel que fa al Senat, l'exconseller ara "exiliat" Lluís Puig serà el cap de la llista per Barcelona, juntament amb l'escriptor Héctor López Bofill, i la membre del govern de la Crida Assumpció Castellví, exmembre del secretariat de l'ANC amb Sànchez i també candidata de JxCat el 21-D per Tarragona.

L'acord "reforça" el PDeCAT

El president del PDeCAT, David Bonvehí, ha explicat en un contacte amb la premsa, en acabar el Consell Nacional, que l'acord "reforça" el partit: "No estàvem prenent les decisions i ara hi serem, amb totes les conseqüències", ha avisat. Bonvehí també ha afegit que la candidatura al Congrés i a Barcelona serà "molt potent" i que manté l'"essència" del PDeCAT: "Estic content, això s'encamina bé". Així mateix, ha expressat la seva voluntat de continuar "a totes" al capdavant del partit.

Segons fonts coneixedores del Consell Nacional, tots els acords s'han pres per "majories amplíssimes": 126 vots a favor i 6 en blanc, d'un total de 178 consellers assistents. També s'ha aprovat que Sànchez i Bonvehí liderin els "models de governança" a Madrid. És a dir, que la presa de decisions del grup de JxCat a Congrés i Senat passarà d'una banda pel president de la Crida, del grup parlamentari i cap de llista per Barcelona, i pel president del PDeCAT, de l'altra.

Altres veus apunten que una de les intervencions més contundents ha estat la del diputat al Congrés Jordi Xuclà, proper a Marta Pascal, i una de les persones més contràries a l'encaix del PDeCAT dins la Crida, i que després de l'acord d'avui queda fora dels primers llocs de sortida a la llista. Xuclà hauria mostrat la seva disconformitat, però el conseller Miquel Buch l'ha tallat de seguida tancant el debat. El titular d'Interior i la consellera Àngels Chacón són els dos membres del Govern que han assistit al Consell Nacional.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook