El Parlament va aprovar ahir la creació d'una comissió d'investigació sobre la monarquia, una iniciativa que ha rebut el suport de JxCat, ERC, comuns i CUP i l'oposició de PSC, PP i Ciutadans, que ha instat el Govern de Pedro Sánchez a portar-la al Tribunal Constitucional.

Segons la proposta de resolució presentada per aquests quatre grups, la comissió buscarà «investigar les activitats delictives o irregulars de persones vinculades a la Família Reial, incloses les destinades a forçar el trasllat del domicili social de bancs, grans empreses i multinacionals fora de Catalunya després de l'1-O».

També té l'objectiu d'abordar els «presumptes comptes irregulars» de Joan Carles I «a Suïssa i altres paradisos fiscals a nom de terceres persones», a partir de les gravacions de l'amiga del rei emèrit Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

En aquestes gravacions, aquesta afirmava que l'anterior cap de l'Estat tenia comptes a Suïssa, que la va usar com testaferro en un terreny al Marroc i que va cobrar comissions per l'adjudicació de l'AVE a La Meca. Lucas Ferro (Catalunya en Comú-Podem) va denunciar la «corrupció» de la Casa Reial i ha recordat que «regenerar Espanya necessita de polítiques valentes capaços de portar davant la justícia als que per dret de classe i llinatge van pensar que estaven per damunt de la llei en aquest país». El Parlament va censurar «l'ús de la litúrgia parlamentària» per part del Govern per «simular davant l'opinió pública que havien presentat els pressupostos» davant la cambra, en al·lusió al debat no vinculant sobre els comptes ocorregut durant el ple de dimecres passat.

Català, única llengua vehicular

El ple del Parlament va rebutjar parcialment una moció de Cs que instava el Govern a modificar la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) perquè el castellà i l'anglès passessin a ser llengües vehiculars en l'ensenyament juntament amb el català.

Malgrat els vots a favor de Cs i el PP, la suma en contra de la resta de grups ha impedit que s'aprovés tant aquest punt de la moció com el que demanava garantir que les famílies puguin triar la llengua d'escolarització dels seus fills habilitant «un procediment objectiu, transparent i eficaç».

Tampoc no ha prosperat, encara que el PSC-Units s'ha sumat a Cs i el PP, garantir la protecció de dades privades i acadèmiques dels alumnes i les seves famílies per evitar casos d'assetjament ni organitzar classes de reforç d'anglès durant els mesos d'estiu.

Els grups que no van aprovar aquestes mesures han retret a Cs que el seu líder, Albert Rivera, va difondre a Twitter dades dels professors d'un institut de Sant Andreu de la Barca investigats.