La secretària judicial durant el reistre del 20-S a la Conselleria d'Economia ha confessat al tribunal que va passar tal «por» que va arribar a demanar un helicòpter perquè «era impossible sortir» davant el «tumult de gent», cosa que la va obligar a abandonar l'edifici camuflada amb mossos de paisà per un teatre contigu, després de més de 17 hores d'escorcoll.

Montserrat del Toro va relatar amb tot detall en el judici del procés com va viure aquella jornada que va arrencar quan va entrar a les 8 hores a la conselleria per practicar un escorcoll per ordre del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, i que va acabar passada la mitjanit amb la seva sortida d'amagat pel teatre Coliseum.

Un testimoni clau per a totes les parts, especialment per a la Fiscalia amb la finalitat d'apuntalar la rebel·lió contra l'expresident de l'ANC Jordi Sánchez i el president d'Òmnium Jordi Cuixart, a qui la dona va nomenar com aquells que van estar negociant la seva sortida amb el tinent de la Guàrdia Civil malgrat que ella es va sentir tota la jornada com «un fantasma» al qual ningú es dirigia.

Perquè, va explicar, la «preocupació i estrès» al llarg del dia va mutar en «ansietat i por» quan en acabar l'escorcoll a les 21.30 hores es va adonar «del que hi havia allà fora»: «un mar de gent» pel qual «era impossible sortir».

Va ser tal la situació que la secretària, la imatge de la qual no es va difondre en el judici després d'acordar-ho la Sala, va arribar a sol·licitar sense èxit un helicòpter per abandonar l'edifici davant el «tumult» de milers de persones a l'exterior, que no va arribar a veure mai fins que es va enfilar al terrat a la nit per fer unes fotografies.

«Els agents creien que era broma»

«Quan vaig fer un comentari de 'bé, si no podem sortir pel carrer, que vingui l'helicòpter', els agents es van creure que estava de broma, ho deia molt seriosament», va dir la testimoni, i la petició es va desestimar perquè el terrat estava cobert d'antenes. Una escena que no es va arribar a produir però que va recordar aquella imatge de l'expresident Artur Mas arribant al Parlament en helicòpter el 2011 davant la impossibilitat de fer-ho a peu per una protesta dels indignats en els seus voltants.

Descartada l'opció de sortir per l'aire, la secretària va relatar com es va negar en rotund a acceptar cap de les tres ofertes que li va traslladar el tinent després de conversar en un despatx amb els Jordis, perquè, la percepció des de dins, era que el que hi havia a fora «no tenia cap ànim festiu». Les va considerar «inadmissibles» perquè no garantien «cap tipus de seguretat» per a ella. També va acusar el director del teatre Coliseum de dificultar la seva sortida.

Acusen Millo de fals testimoni

Paral·lelament, la dona que va dir que els policies li havien trencat els dits durant l'1-O, Marta Torrecillas, ha explicat que està valorant amb el seu advocat la possibilitat de denunciar Enric Millo per fals testimoni. Al seu torn, l'exdelegat del Govern va amenaçar amb demanar el diputat de JxCat Eduard Pujol per dir-li que es netegi «la boca amb Fairy».